26 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba „Dubrovnik i UNESCO“ u Kneževu dvoru

Izložba „Dubrovnik i UNESCO“ foto Hina

U sklopu obilježavanja Godine UNESCO-ove svjetske baštine, u Kneževu dvoru u Dubrovniku otvorena je središnja izložba „Dubrovnik i UNESCO“ Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Na izložbi je predstavljena vrijedna arhivska građa iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022.-1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’ te predmeti iz fundusa Dubrovačkih muzeja.

Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako je “Dubrovnik, u kontekstu UNESCO-a, više puta bio prvi”.

Izložba „Dubrovnik i UNESCO“ foto Hina

„Sa Splitom i Plitvicama bio je prvi na prvom popisu svjetske baštine, ali je bio i prvi europski grad pod zaštitom UNESCO-a stradao u ratnim razaranjima. Potom i kao grad pohvaljen za najbolju poslijeratnu obnovu, a temeljem tih iskustava danas pomažemo drugima. Također, i prvi je slučaj osude na Haškom sudu zbog namjernog uništavanja kulturne baštine. Na kraju i prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja i po njemu donio studiju prihvatnog kapaciteta te se okrenuo održivom upravljanju“, navela je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako će i proglašenje UNESCO-ove godine biti zalog svega što će grad i njegovi građani raditi kako bi očuvali i predstavili svoju baštinu.

„Baština o kojoj ne skrbe baštinici i koji ju ne osjećaju, ne prepoznaju, ne vole i ne cijene, osuđena je na propast. Vjerujem da će ovu izložbu vidjeti velik broj sugrađana, a posebno mladih, koji će se i kroz nju upoznati s vrijednostima, naučiti nešto o svojoj baštini te dodati još malo svog ponosa i poštovanja, a onda o toj baštini u zajednici još bolje brinuti“, poručila je Obuljen Koržinek.

Na otvaranju izložbe govorili su i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak te ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, ujedno voditeljica projekta i autorica izložbenog koncepta.

Izvor:Hina

Najčitanije