15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba fosila Orjena u planinarskom domu “Za Vratlom”

Izložba fosila Orjena biće otvorena u petak, 24 maja, u 20 sati u planinarskom domu “Za Vratlom”, a posjetioci će moći da je pogledaju do 26. maja, tokom trajanja manifestacije 20. Orjenski maraton. Organizator izložbe je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a domaćin planinarski klub “Subra”.

Namjera Agencije za razvoj i zaštitu Orjena je da ovom postavkom izložbe fosila, koja se otvara na Evropski dan parkova, 24. maj, ukaže na još neke, široj javnosti manje poznate zanimljivosti našeg planinskog zaleđa, ali i podstakne njihovo još detaljnije naučno proučavanje.

Na Orjenu, u sedimentnim stijenama, pretežno na nadmorskim visinama između 1000 i 1400 m, česti su paleontološki nalazi morskih školjaka iz perioda krede (od 145,5 do 65,5 miliona godina). To su takozvane rudistne školjke, gradioci sprudova. Duguljastih su oblika sličnih rogovima, ali i kornetu s poklopcem, spiralama itd. Ta grupa školjki je potpuno izumrla krajem krednog razdoblja (zajedno sa dinosaurusima i jos oko 70% drugih organizama), vjerovatno kao posljedica udara velikog meteora u Zemlju u blizini Jukatana.

Kod nas u Crnoj Gori ima ih puno u krečnjacima spoljnih Dinarida, kojima pripada i Orjen. To su fosili koji znaju da dostignu veličinu i preko dva metra, ali ovi na Orjenu su pretežno skromnih dimenzija, često gusto zbijeni. U pojedinim zonama ih ima gotovo svaki kamen, pa se veoma lako uočavaju. Takav je slučaj na stazi Vratlo-pl. dom sa okolinom, dijelu Ubaljske planine, jugoistočnom podnožju Subre, ali i na drugim mjestima. Veće i bolje očuvane fosile školjaka možemo vidjeti u nižim krajevima, bliže moru.

Jajoliki komad rožnaca sa padina Subre

Osim fosila, izložen je primjerak sedimentne crvenkaste stijene staklaste strukture (đurićki kamen), prirodna sirovina gornjokredne starosti, koja je proslavila Kamenare, kao i zanimljivi komadi kremena (rožnac), veoma rasprostranjeni u određenim reonima Subre, gdje ih viđamo inkorporirane u krečnjačke stijene. Sastoje se prvenstveno od silicijum dioksida. Njegova tvrdoća je znatno veća od tvrdoće krečnjaka, tako da su rožnaci bili zbog te karakteristike i veoma oštrih ivica, omiljeni materijal od kojega su se u kamenom dobu proizvodile različite alatke.

Izložbenu postavku čini 20 eksponata, od kojih 14 sa fosilima, primjerak kamena iz Đurića, te 5 eksponata sa rožnacima.

Zahvaljujemo se na stručnoj pomoći u interpretaciji sakupljenih nalaza Goranu Ćulafiću, muzejskom savjetniku, pomoćniku direktora za muzejske poslove u Prirodnjačkom muzeju u Podgorici, poručuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije