19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret kultura – pronašli niti koja povezuje naš kulturni identitet

Izložba fotografija koje su  proistekle iz projekta “Meeting of Cultures”- Susret kultura kojom su predstavljene nove regionalne kulturno – turističke rute Sarajevo – Kotor – Novi Sad otvorena je u četvrtak u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložba je krajnji rezultat projekta koji je počet da se realizuje u novembru prošle godine, koji spaja grdove na mapi kulturmog turizma, Sarajevo, Kotor, Novi Sad.

„Krajnji cilj projekta je postavljanje lendmarka na tačkama koje pokazuju tekovine nekih dešavanja kroz vjekove koje su ostale kao rezultata onoga što danas vidimo u arhitekturi i kulturnim sadržajima tih gradova, kao raskrsnica kultura. Na fotografijama su predstavljenje deset tačaka u Kotoru, Sarajevu i Novom Sadu na lokalitetima koji pokazuju kako su se različite kulture smjenjivale, pod uticajem dinastija, vladavina koje su ostavljale trag. Mnogo toga različitog spaja ova tri grada pa se došlo na ideju da ono što je u njihovoj kulturnoj ponudi stavi na turističku mapu čiji je cilj da spoji ova tri grada u jednu cijelinu“ – kazala je Ana Nives Radović direktorica TO Kotor.

Izložba fotografija Susret kultura

Dino Mujkić u ime  NVU “Sarajevo susret kultura” poručio je da izložba fotografija predstavlja kraj jednog početka, nove saradnje sa Kotorom.

„Sve ove lokacije koje vidite  a koje su zabilježili naši umjetnici, Almin Zrno, Lazar Lazić i Ranko Maraš, predstavljaju umrežavanje nečega što je bazirano u našim kulturama, koje smo zaboravili, nekako smo ih stavili u drugi plan. Posmatrajući ove fotografije zapitamo se gdje smo, dali smo u Sarajevu, Kotoru ili Novom Sadu. Mi smo postavili lendmark u Sarajevu prije pet godina i danas je prava turistička atrakcija. Znak susret kultura je postao polazna tačka za turističke vodiče. Ohrabreni tim rezultatom dobili smo pozitivan fedback od TO Kotor i Departmana za turizam iz Novog sada“ – kazao je dr Dino Mujkić, koji se zahvalio TO Kotor na uspješnoj saradnji i organizaciji događaja.

Izložba fotografija Susret kultura

Izložbu je otvorio jedan od autora izložbe fotograf Ranko Maraš.

„Ne treba trošiti mnogo riječi o inspiraciji za nastanak ovih fotografija. Najljepše slike Kotora se stvaraju pred samim očima. Moja želja je da večeras pomjerim vaše misli i emocije a da zaustavim vrijeme… Ovim fotografijama želim da vam skrenem pažnju na djelove grada kojima često prolazimo ali ih ne vidimo, da predstavim kako izgledaju pejzaži iz nekog drugog ugla. Vjerujem da smo motivima ove izložbe pronašli niti koja povezuje naš kulturni identitet. Želim da pomenem moje kolege fotografe Almin Zrno, Lazar Lazić koji su bili zaduženi za fotografije Sarajeva i Novog Sada kao i da se zahvalim Dinu Mujkiću, Janu Čarkadžić na ukazanom povjerenju“ – kazao je Maraš.

Izvor:M.M

Najčitanije