12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Hrvati ujedinjeni kravatom“ u Kotoru

Foto Radio Kotor

U Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor u ponedjeljak je otvorena izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom“ autorice Branke Bezić Filipović.

“Gledajući druge nacije kako predstavljaju nešto iz svog rodnog kraja, došla sam na ideju da preko kulturnog blaga – kravate, predstavim naše istaknute Hrvate iseljeništva na način da vama u domovini, u Europi uopće, približimo naše prekookcansko iseljeništvo, a njemu da približimo domovinu. Drugi naš cilj ove izložbe je da svjetska sveučilišta povežemo međusobno. Jer, na svakom sveučilištu, gdje god se pojavio nekakav projekat, ima Hrvata. Ovaj projekat je spojio sve kontinente”, kazala je koordinatorica projekta “Kravata”, predsjednica Američko hrvatskog pokreta, Nada Pritisanac Matulić.

Kako je najavila, ovog ljeta predstoji još pet izložbi u Hrvatskoj, a potom će uslijediti izložbe u Južnoj Americi, Australiji, Sjevernoj Americi, te opet u Europi.

“Naslov ‘Hrvati ujedinjeni kravatom’ nametnuo se sam od sebe, jer nakon što smo svuda po svijetu objavili koja je namjera ove priče, svi su se najedanput javili, ujedinili. To je ono jedinstvo za kojim i u domovini žudimo, ističemo ga i želimo ga postići do krajnjih granica”, rekla je autorica knjige Branka Bezić Filipović.

Ona je istakla da je knjiga napisana trojezično, jer je namjera obići svjetska sveučilišta i “pokazati” mladim ljudima da je domovina kravate Hrvatska.

Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Organizator promocije i izložbe bilo je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore.

Nakon Kotora izložba će biti prikazana u Splitu, a zatim u Zagrebu.
Projekt “Kravata” su inače prošle godine inicirali „Crodiaspora“ i „American Croatian Congress“, kako bi istakli utjecajne Hrvate iz hrvatske dijaspore kroz prikazivanje njihovih doprinosa unutar njihovih zajednica, Hrvatske i u svijetu.

Najčitanije