25 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Kovani kotorski novac” autora Zorana Radimira

Kotorski novac

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavila je izložbu “Kovani kotorski novac” autora Zorana Radimira, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u srijedu, 23. juna u 12 sati.

Riječ je o kovanom novcu iz istorijsko-etnografske zbirke samog autora, a veže se za period od XII do XVII vijeka. Kotorska kovnica novca postojala je od XI vijeka i u njoj se kovao srebrni i zlatni novac – folari i polufolari, a pored vizantijskog miskelaneusa i mletačkog  groša, u Kotoru je bio u opticaju i dubrovački novac.

Radimir je bio član Kolekcionarskog društva Kotor, gdje je učestvovao u organizovanju susreta kolekcionara, izdavanju biltena, priređivanju izložbi sa temama iz svijeta filatelije, numizmatike, faleristike i starog trofejnog oružja.

Kao potomak nekad najbrojnije pomorske i trgovačke porodice u Dobroti, sačuvao je značajan fond etnografskih i drugih predmeta iz porodičnog nasljeđa. Zbog vrijednosti prepoznatih sa kulturnog, istorijskog i etnografskog aspekta, zbirka je od Ministarstva kulture Crne Gore dobila status pokretnog kulturnog dobra od lokalnog i opšteg značaja.

Izložbu će otvoriti arhitektica Zorica Čubrović.

Najčitanije