22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba SINGULARITETI u Gradskoj galeriji Kotor

Izložba plakat

Izložba radova Hane Belobrk iz Rijeke i Ensara Hadžića Buxhoevedena iz Sarajeva, pod nazivom SINGULARITETI, biće otvorena u četvrtak, 21. septembra, u 20 sati u Gradskoj galeriji Kotor.

Hana Belobrk je rođena 25.06.2000. u Koprivnici. Osnovno i srednje obrazovanje stiče u rodnom gradu, nakon čega upisuje Akademiju Primijenjenih Umjentosti u Rijeci 2019. Trenutno je na završnoj godini diplomskog studija na smjeru slikarstvo. Prve izložbe i nagrade Hanu su pronašle krajem srednjoškolskog obrazovanja, a sa javnim aktivnostima poput učestvovanja u StreetArtFestivalu i Bijenalu Scenskih Dizajnera (NoviSad) potvrđuje svoju predanost likovnom izrazu i formama kreiranja javnoangažiranog likovnog sadržaja.

Prvu izložbu održava sa Majom Gregor, narednu već sa kolegicom Lindom Štimac u Opatiji kroz projekat SOT ispred udruženja Žmargo; tokom obrazovanja osvaja nagrade na županijskim i državnim takmičenjima, te konkursima LIK, SAF… Pored svakodnevnog slikarskog angažmana Hana se pronalazi i snalazi jednako vješto u filmu, skulpturi i stripu. Ima dva kratkometražna autorska filma: RIbirht i Škampfrotacija i dokumentarni film o umjetniku Vlatku Vinceku sa kojima se predstavila na nekoliko filmskih festivala i smotri, a treće autorsko ostvarenje je u pripremi. Kao aktivni muralista i strip crtač učestvovala je na Street ArtFestivalu, OHOH Festivalu, pored toga na Eko-koloniji Blidinje i na Bijenalima Scenskih Dizajnera u periodu 2021/2022. Profesionalnu saradnju je ostvarila sa bandom The Gentlemans, muzičkom produkcijom Moonlight Sessions i Kulturnim Centrom Funk.

Ensar Hadžić Buxhoeveden, rođen 29. 06. 1996.u Sarajevu. Završio je Srednju Školu Primijenjenih Umjetnosti u Sarajevu, smjer likovno-grafička oprema knjige.

2019.godine uspješno je odbranio diplomu na Akadamiji Likovnih Umjetnosti na odsjeku grafika, također u Sarajevu, a trenutno je na master studiju istoga smjera.

Pored studija, aktivni je volonter i član u međunarodnoj organizaciji Nova Akropola, La Benevolencija i član je Jevrejskog Omladinskog Kluba u Sarajevu.

U dosadašnjem periodu ostvario je 11 samostalnih, i preko dvadeset kolektivnih izložbi u BiH i regiji, obavještavaju iz Gradske galerije Kotor.

Najčitanije