20 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje direktora Agencije dr Milana Gazdića – kamenolomi i UNESCO ne idu zajedno

Kamenolom iznad Risna – foto Boka News

U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor smatramo da kamenolomi i UNESCO ne idu zajedno



Samit UNESCO u Rijadu će biti dosta težak za Crnu Goru. Ja se nadam da se to neće desiti ali neka su saznanja da će NP Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a pojavljuju se informacije da će Kotor biti izbačen, što je, po mom mišljenju poraz države Crne Gore.

Ovo je doslovno izjavljeno na press konferenciji upriličenoj povodom 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine.

Ova nesmotrena izjava izazvala je veliku buru u javnosti, te se ovom prilikom izvinjavam na nepreciznosti. O statusu Crne Gore kod UNESCO dobio sam informacije iz dva izvora: jednoga koji tvrdi da će Durmitor doći na crvenu listu zbog lošeg upravljanja a da je pitanje da li će, zbog urbanizacije, Kotorsko – risanski zaliv ostati na listi. Drugi izvor mi je potvrdio da će se Crnoj Gori dati posljednja šansa da unaprijedi planiranje i upravljanje u njenoj UNESCO baštini.

Prema javnosti sam dužan da pojasnim ovu izjavu iz ugla Agencije koju vodim:

Stradanje NP Durmitor posljednje tri decenije je evidentno, što su potvrdile i nekolike ekspertske misije UNESCO. Ova je nacionalni park ustanovljen 1952.godine na 39,000 ha. Zbog ilegalne gradnje, ova je površina smanjena prije petnaestak godina na 32,200 ha. Kao nefinansijska nadoknada izgubljenoj teritoriji parka, na zahtjev UNESCO, planirano je pripajanje Dragišnice i Komarnice, što se dosad nije desilo. Umjesto toga, Ministarstvo poljoprivrede proglašava Dragišnicu/Komarnicu Lovištem posebne namjene, suprotno UNESCOvim preporukama. Ilegalna sječa i gradnja je nastavljena. Uprava za šume posjeduje jednu kartu granica parka, NP Durmitor posjeduje drugu, i tu se siječe u mutnom. Samo prošle godine na jednoj lokaciji u granicama paarka (i Uprave za šume), posječeno je 248 kubika stoljetnih smrča i jela, zbog čega se u Agenciji vodi postupak štete u životnoj sredini.

Što se Kotora tiče, u Agenciji su tri procedure izdavanja ekološke saglasnosti za tri kamenoloma iznad Risna (jasno vidljiva sa obale)

Procedure izdavanja dozvola su zaustavljene do izjašnjenja UNESCO, uprkos protivljenju MKI koje smatra da UNESCO o ovome ne treba da se pita i Opštine Kotor koja smatra da kamenolomi nijesu sporni jer je PP Opštine Kotor dobio zeleno svijetlo UNESCO-a.

U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor smatramo da kamenolomi i UNESCO ne idu zajedno. Tim prije što iznad Risna već postoji kamenolom bez dozvole sa značajnim pejzažnim zagađenjem UNESCO baštine.

UNESCO zona – Boka Kotorska – foto Boka News – Kotorsko – risanski zaliv

Žao mi je što je moja izjava na pressu imala ovakvu konotaciju. Da se ne zavaravamo mnogo, takođe mi je žao, bez obzira na bilo koju odluku UNESCO-sa, da fakat postoji nacionalni konsenzus da su oba UNESCO sajta značajno ugrožena, što je golim okom vidljivo, a čita se i u izvještajima UNESCO-a.

Dr Milan Gazdić – direktor Agencije za zaštitu životne sredine

Najčitanije