4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba slika Darka Mandića otvorena u Budvi

Izložba slika Darka Mandića

Prirodu stvari dočarao uljem na platnu i akvarelom


Ljubitelji likovne umjetnosti imaju priliku da u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” pogledaju izložbu slika pod nazivom De rerum natura – Priroda stvari akademskog slikara Darka Mandića, a u postavci Đorđija – Bata Boljevića, kustosa JU Muzeji i galerije Budve. Predstavljeno je 11 radova rađenih u tehnici ulje na platnu i akvarel, koji su dio su izložbe prikazane ranije u Trstu, u Zemunu i Tivtu.

-Izbor radova za izložbu „De rerum natura – Priroda stvari” u Darkovoj matičnoj instituciji kulture pred vama stoji u jednom krajnje intimnom obliku i poziva vas da u njoj uživate kroz vaše lično viđenje, da upravo u toj prirodi stvari pronađete srž svakog probranog tkiva u ovim djelima koje zaista izlazi i biva naglašeno majstorskom tehnikom skromnog stvaraoca. Dragom prijatelju Darku čestitam na još jednoj ostvarenoj izložbi i poručio bih mu da svoje zamisli što više pretvara u gotova umjetnička djela, kazao je Goran Pajović, arheolog iz Bara, koji je otvorio izložbu.

Izložba slika Darka Mandića

Akademski slikar Darko Mandić rođen je 1965. godine u Sremskoj Mitrovici, a od 1970. godine živi u Budvi. Diplomirao je na odsjeku za slikarstvo Fakulteta za likovnu umjetnost na Cetinju u klasi profesora Smaila Karaila, zaposlen je kao grafički dizajner u JU Muzeji i galerije Budve. Imao je više samostalnih izložbi u Crnoj Gori (Moderna galerija, Budva, Spomen dom „Stefan M. Ljubiša”, Budva, Galerija „Queen of Montenegro”; Galerija „Porto Montenegro”, Tivat; Galerija solidarnosti, Kotor). Bio je učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba „De rerum natura – Priroda stvari”, koju je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, prikazana je 30 okt. 2021. u Galeriji „Rettori Tribbioˮ u Trstu. Tokom jula i avgusta 2022. prikazana je u JU Muzej i galerija Tivat, a zatim u novembru iste godine u galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu.

Izložba De rerum natura – Priroda stvari akademskog slikara Darka Mandića otvorena je u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” u četvrtak, 25. maja i biće otvorena za posjetioce do 11. juna.

/M.D.P./

Najčitanije