33.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba suvenira nastalih u okviru projekta  “Ravnopravne i ekonomski osnaŽENE: Mali predmeti, velike priče

NVO  Mare Mare  organizovala je u četvrtak 20.juna izložbu suvenira nastalu u okviru četvoromjesečnog projekta “Ravnopravne i ekonomski osnaŽENE”. Bilo je to putovanje  kroz vrijeme i prostor, prepleteno  sjećanjima, pričama i emocijama. Svaki suvenir, ma koliko mali ili jednostavan bio, nosi u sebi dio duše žena koje su učestvovale u njegovom stvaranju, ali i mjesta odakle potiče

Posjetioci su  mogli  da vide torbe različitih namjena i dizajna, bookmarkere , dizajnirane ribe, morske zvijezde, ptice,privjeske, stilizovane kućice.   Izloženi suveniri, ručno rađeni s puno ljubavi i pažnje, predstavljaju spoj tradicije i modernog dizajna. Svaki predmet nosi sa sobom jedinstvenu priču, a radovi su inspirisani morem i nasljeđem Boke i Crne Gore.

Izložba suvenira

“Večerašnji događaj nije samo izložba. Ovo je proslava rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena. Kroz ovaj projekt, pokazali smo kako zajedničkim snagama možemo stvoriti prilike za one koji su često marginalizovani i suočeni s različitim preprekama. Ove žene su primjer snage, hrabrosti i upornosti. One su dokaz da kada se ženama pruži prilika i podrška, mogu postići izvanredne rezultate”, kazala je novinarka Slavica Kosić otvarajući izložbu. Ona je istakla da su izloženi suveniri “mali dragulji koji blistaju snagom kreativnosti i duha naših žena”.

Koordinatorka projekta Dubravka Raičević je navela da  izložba nije samo prezentacija suvenira, već i svjedočanstvo o moći zajedništva i podrške. ” Projekat “Ravnopravne I ekonomski osnaŽENE” predstavlja važan korak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Herceg Novom i doprinosi ekonomskom razvoju zajednice kroz podršku ranjivim kategorijama stanovništva. NVO Mare Mare se zalaže za stvaranje bolje budućnosti za žene u Herceg Novom i širi poruku da su rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje ključni faktori za prosperitet zajednice”, kazala je Raičević.

Sve učesnice projekta dobile su sertifikate o završenoj obuci, a projekat je pohvaljen kao primjer dobre prakse u oblasti ekonomskog osnaživanja i promocije rodne ravnopravnosti.

Projekat  “Ravnopravne i ekonomski osnaŽENE ”  podržan je kroz programa “OCD u Crnoj Gori-od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M”BASE” koji  sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Finansira ga Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Kontakt osoba za više informacija: Dubravka Raičević maremare541@gmail.com

Izvor:S.Kosić

Najčitanije