20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO Mare Mare realizuje projekat “Očuvanje nasljeđa i promocija tradicionalnih vještina”

NVO Mare Mare

“Očuvanje nasljeđa i promocija tradicionalnih vještina” naziv je projekta koji NVO Mare Mare realizuje od početka septembra. Cilj je da se kroz radionice u kojima je deset žena  šilo, vezlo i heklalo očuvaju stari zanati karakteristični za Herceg Novi i Crnu Goru.

Radionice su prilagođene nivou znanja i interesovanja učesnica, a formiranjem dvije grupe, od po pet žena, omogućila se bolja individualna podrška i interakcija. Žene su edukovane o važnosti očuvanja tradicionalnih zanata i kulturnog naslijeđa, a kroz priče i primjere iz lokalne zajednice promovisana je  svijesti o kulturnom naslijeđu, ali  i podstaknute da primijene naučene tehnike ručnog rada u izradi suvenira koji odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju i drugih upotrebnih predmeta.

Učesnice projekta kreirale su i sašile posteljine za novorođenčad  koje će pokloniti porodilištu u Meljinama. Preciznost, pažnja prema detaljima i ljubav prema poslu rezultirali  su visokokvalitetnim, sigurnim i udobnim posteljinama  za bebe.

Razmjenom ideja, tehnika i iskustava,  žene su jačale njihove vještine i povezivale  se s drugim slično mislećim osobama.

“Žene u radionicama predstavljaju inspirativnu silu koja svojim vještim rukama stvara prekrasne i korisne predmete. Ove radionice bile su centar kreativnosti, zajedništva i tradicije u kojima su nastali predmeti koji odišu ljubavlju i pažnjom”, ističe koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Projekat “ Očuvanje nasljeđa i promocija tradicionalnih vještina” doprinio je jačanju svijesti o važnosti očuvanja tradicionalnih zanata i promociji kulturnog naslijeđa u Herceg Novom, pružajući ženama priliku da stvaraju i dijele svoje vještine s zajednicom. Osim toga, projekat će imati dugoročni uticaj na očuvanje kulturne baštine kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva.

Dio sredstva za realizaciju projekta opredijelila je Opština Herceg Novi.

Kontakt osoba za više informacija: Dubravka Raičević maremare541@gmail.com

Najčitanije