12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba umjetnika iz Austrije “photo Graz“ u Petrovcu

Foto: JU Muzeji i galerije Budve

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u galeriji „Marko K.Gregovic“ pri Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovacu u subotu 16. septembra će sa početkom u 20 sati biti otvorena grupna izložba fotografija 24 umjetnika iz Austrije, pod nazivom „photo Graz“.

Kako su organizatori najavili, na izložbi će biti predstavljeno 80 fotografija.

Umjetnici koji će predstaviti izložbu su: Martin Bilinovac, Brisilda Bufi, Lena Feitl, g.r.a.m., Alexandra Gschiel, Paul Hartmann, Eva Hölbling, Marita Janka, Bernhard Kipperer, Sandra Kosel, Gerhard Krois, Branko Lenart, Alois Loidl, Marlene Mautner, Martin Osterider, Heinz Pöschko, Jörg Rath, Alina Reimelt, Gerlinde Schaffer, Eva Schlögl, Reinhard Sock, Teresa Thomaschütz, Lena Trichtel, Stephan Weixler, Elisa Wüntscher, Karl Zen.

Kustos izložbe je Milijana Istijanović, a otvoriće je prof. Baša Gobović.

“U Gracu, drugom po veličini austrijskom gradu i prestonici Štajerske, fotografska scena pojavila se već tokom pedesetih godina 20.vijeka, predstavljajući izuzetno “moderan” pristup za to vrijeme. Centralna ličnost u tom razvojnom procesu bio je Erich Kees, fotograf-pionir iz Štajerske, čiji je rad u polju fotografije i komunikacijskih aktivnosti duboko uticao na krug fotografa. Njihovi kreativni poduhvati i inicijative postavili su osnovu za fotografsku scenu koja je i danas vibrantna i raznovrsna, baš kao što je predstavljeno na Štajerskom Bijenalu Fotografije “photo graz”. Peto izdanje ove selekcije predstavilo je 26 fotografa rođenih između 1948. i 1997. godine a koji su učestvovali na Štajerskom Bijenalu Fotografije 2022. godine. Selekcija je naglasila višeznačnost pristupa koji je uključio renomirane i međunarodno priznate ličnosti, uz fotografe koji dolaze iz akademija, škola fotografije, amatera i predstavnika starije generacije. Više od 80 slika otkrivaju trenutne tendencije u istraživanju i kreću se od pitanja opšte relevantnosti do veoma ličnih tema, detaljno izvedeno ili sa asocijativnim prostorom ostavljenim za interpretaciju. Uloga fotografije u reprezentaciji stvarnosti je proučavana i eksperimentalno proširivana. Naglašavajući percepciju i otjelovljenje vremena, izložba takođe vizualizuje identitetska, kulturalna i filozofska traganja. Postavka izložbe je u organizaciji Kulturvermittlung Steiermark-a”, navodi se u tekstu autora Gerhard Grossa – Kulturvermittlung Steiermark.

Izložba se može pogledati do 9. oktobra.

Najčitanije