20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložbom „Vinćenco Marija Koroneli i Perast“ počinje program obilježavanja Dana Opštine Kotor

Mape – Koroneli

Izložbom „Vinćenco Marija Koroneli i Perast“, u srijedu 14. novembra u Muzeju grada Perasta, počeće program obilježavanja 21. novembra-Dana Opštine Kotor.

Izložba se priređuje povodom obilježavanja 300 godina od smrti Koronelija, najpoznatijeg italijanskog kartografa iz razdoblja Mletačke Republike 17. vijeka, osnivača najstarije geografske asocijacije na svijetu (Accademiae cosmographiecae degli argonauti).

Autorka izložbe je konzervatorka/restauratorka Maja Uskoković.

Otvaranje  izložbe je u 19 sati.

Koroneli – pozivnica

Koroneli je poznat kao teolog, geograf, kosmograf i izdavač, a proslavio se i kao izrađivač globusa velikih dimenzija. Kao kartograf nama je blizak preko izolara ”Mari, Golfi, Isole, Spiagge, Porti, Citta, Fortezze ed altri Loughi dell’Istria, Quarner, Dalmazia, Albania, Epiroe Livadia” i atlasa ”Atlante Veneto” koji se čuvaju u Muzeju grada Perasta.

U cilju očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa, uz izložbu će biti predstavljene faze sprovođenja konzervatorsko-restauratoskih radova na izolaru, a posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa njegovim izgledom prije i nakon konzervatorskog zahvata.

Koronelijevi radovi su osnova za sve kasnije kartografe i putopisce koji su istraživali ovaj dio Evrope.

Najčitanije