30 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – otvara se prva preduzetnička učionica

OŠ Drago Milović

Prva preduzetnička učionica u Crnoj Gori biće otvorena u utorak 13. novembra, u Osnovnoj školi “Drago Milović” u Tivtu, u organizaciji Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo.

Preduzetnička kancelarija (učionica) je opremljena zahvaljujući donatorskim sredstvima u iznosu od 1.750 eura Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo i kompanije Fidelity Consulting.

Kako se navodi, ideja o osnivanju ovakve učionice nastala je prilikom posjete OŠ „Drago Milović“ Internacionalnom sajmu mladih preduzetnika u Berlinu, prošle godine u februaru.

Učenici i nastavnici su bili oduševljeni profesionalizmom i timskim angažovanjem – učestvuju učenici različitog uzrasta, nastavnici, roditelji, lokalna zajednica.

Direktorica škole Ružica Lazarević je rekla da su poželjeli da u školi imaju posebnu prostoriju za rad, koja bi bila opremljena svim sredstvima potrebnim za jedno malo preduzeće kakvo su oformili.

“Preduzeće se zove “Jež” i ove godine broji oko 30 članova. Ideju smo prezentovali Sekretarijatu za preduzetnistvo na cijem čelu je Petar Vujović koji je bez razmišljanja podržao naše napore I finansijski pomogao opremanje kancelarije”, rekla je Lazarević.

Jež

„Jež“ je opremljen alatima za obradu metala, drveta, policama, stolovima, šporetom, mašinom za šivenje i slično. U opremanju je učestvovala i uprava OŠ “Drago Milović”, kao i domari i nastavnica likovnog vaspitanja, a dovod i odvod vode sponzorisalo je tivatsko JP “Vodovod” Tivat.

Kako su naveli, takoo opremljeni prostor pružiće mogućnost nastavnicima i djeci od I do IX razreda da u njemu borave i realizuju kreativne ideje.

To je, smatraju, naročito značajno za djecu koja od ideje, njene realizacije, prodaje na školskim i opštinskim bazarima, zatim dogovora oko utroška novca, prolaze kroz sve faze preduzetništva.

“U planu je da se uz pomoć Savjeta roditelja formiraju cijene za proizvode sa bazara i nastavi njihova prodaja u preduzetničkoj učionici, uz knjige koje bi djeca vodila i račune koje bi izdavala, sve u interesu boljeg razumijevanja preduzetničkog učenja”, kaže se u saopštenju.

Kako su dodali, učitelji i nastavnici, sa svojim kreativnim timovima do 15 učenika koristiće taj prostor, za koji smatraju da je jedinstven u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Najčitanije