10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael napao Siriju

Sirija arhiv – foto Reuters

Izraelska vojska priopćila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad.

Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže točke sirijskoga teritorija.

No u priopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom “za svaku terorističku aktivnost s njezina teritorija”. U izvješćima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Jemenski pokret Houthi povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. listopada, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak je skupina Houthi, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, priopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik skupine nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska priopćila je da je njihov zračni sustav Arrow presreo raketni napad na izraelski teritorij u blizini Crvenoga mora te da je njihov obrambeni sustav Patriot presreo “sumnjivu metu” na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države.

Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske tvrtke za pomorsku sigurnost Ambrey, Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak “prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu” nakon početka sukoba 7. listopada.

Hamas i Houthi “ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu”, dodao je Mueller.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije