17 C
Kotor

Slušaj online radio

Trgovački brod spasio mornara sa uništene jedrilice u sjevernoatlantskoj oluji

Spasilačka akcija – Foto: RAF/The Maritime Executive

Prošle sedmice posada samaritanskog trgovačkog broda spasila je mornara sa teško oštećene jedrilice u teškim uvjetima kod Cornwalla. Bila je to jedna od prvih žrtava uzrokovanih olujom Ciaran, koja je tijekom vikenda donijela ekstremne vjetrove u Sjeverni Atlantik, Biskajski zaljev i La Manche.

U četvrtak je mornar na jedrilici pod norveškom zastavom poslao signal za pomoć na poziciji oko 700 milja od obale Cornwalla. Kraljevske zračne snage imale su zadatak odgovoriti, budući da njihovi zrakoplovi za potragu imaju veći domet od obalnih spasilačkih helikoptera.

Pomorski patrolni zrakoplov francuske mornarice FA50 Falcon prvi je pronašao pogođeni jedrenjak i potvrdio da je njegov zapovjednik još uvijek živ. U ranim jutarnjim satima 3. novembra, RAF-ov zrakoplov za potragu Atlas A400 poletio je kako bi preuzeo misiju, praćen pomorskim patrolnim zrakoplovom P-8 Poseidon, prenosi The Maritime Executive.

Tanker koji je prevozio sirovu naftu, Green Azure, odgovorio je na zahtjev jedrilice za pomoć i preusmjerio se na mjesto događaja. Dok je plovio prema mjestu nesreće, Poseidon je držao mjesto u blizini pogođene jedrilice kako bi pratio situaciju i vodio brod.

Poseidon može nositi paket za preživljavanje u zračnoj potrazi i spašavanju, Uni-Pac III, koji je dizajniran da stane u prostrani prostor za oružje P-8. Da je kapetan jahte bio prisiljen napustiti brod, Poseidon bi poslao paket za spašavanje, ali to se nije pokazalo potrebnim, a posada Green Azurea uspješno je spasila preživjelog.

“Poseidon zrakoplov i posada su u stalnoj pripravnosti kako bi odgovorili na incidente kao što je ovaj. Dežurna posada reagirala je brzo i profesionalno kako bi pomogla u uspješnom spašavanju mornara. Uspjeh misije dokaz je njihove profesionalnosti i izvrsne obučenosti”, rekao je Wing Commander Adam Smolak iz eskadrile RAF 201.

Najčitanije