24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelske kopnene snage šire u Gazi operacije protiv Hamasa

Izraelske kopnene snage šire u Gazi operacije protiv Hamasa
Izrael – gaza – foto EPA

Izraelske kopnene snage proširuju operacije usmjerene na Hamas u pojasu Gaze. Žestoke eksplozije odjekivale su noćas na tom području kada su izraelski zrakoplovi izveli napade, a napadaju i danas.

Izrael neprekidno poziva civile da napuste sjever palestinske enklave i krenu prema jugu. U Gazi nema interneta i prekinute su telefonske komunikacije. IDF tvrdi da je u raketiranju ubijen vođa Hamasovih zračnih snaga.

Najteža noć za stanovnike Gaze otako je počeo rat

Bila je to najteža noć za stanovnike Gaze otako je počeo rat. Izraelske snage pojačale su napade i iz zraka i s kopna. Pogođeno je oko 150 podzemnih ciljeva palestinskih ekstremista. Među njima i područje uz glavnu bolnicu Al Shifa, ispod koje se, prema tvrdnji Izraela, nalaze podzemni tuneli i Hamasov operativni centar. Palestinska enklava u potpunom je mraku, sve su komunikacije prekinute.

Izraelska vojska tvrdi da je likvidirala Atsama Abu Raffa, zapovjednika Hamasovih zračnih snaga i jednog od glavnih planera napada na Izrael 7. listopada.

Prihvaćena je UN-ova rezolucija kojom se poziva na humanitarno primirje. Ona nije obvezujuća, no ima političku težinu. Izrael ju je kategorički odbacio. Među 14 država koje je nisu prihvatile rezoluciju – je i Hrvatska. SAD je potvrdio da čvrsto stoji uz Izrael.

Stotine prosvjednika blokirale su ulaz u Central Station, jedno od glavnih newyorških tranzitnih čvorišta, tražeći prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Humanitarni sustav u Gazi pred kolapsom je, upozorava UN. Prema ispitivanju javnog mišljenja više od polovine Izraelaca ne podupire kopnenu ofenzivu na pojas Gaze.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije