16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik Milatović na obilježavanju Dana opštine Herceg Novi – Zajedno gradimo evropski Herceg Novi i evropsku Crnu Goru

Dan opštine Herceg Novi

Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi i 79 godina od oslobođenja grada danas je u Dvorani “Park” održana svečana sjednica Skupštine opštine. Kako tradicija nalaže, sjednici je prethodilo polaganje vijenaca kod Sat kule, manastira Savina, a potom i na spomenik Bezmetković. Čelnici Opštine Herceg Novi u pratnji odbornika, članovi UBNOR HN i Vojske Crne Gore, na taj način odali su počast svim borcima koji su 28. oktobra 1944. godine, učestvovali u borbi za grad.

Svečana sjednica Skupštine počela je minutom ćutanja kojom je odata počast stradalim rodoljubima, nevinim žrtvama, svim onima koji su dali živote za slobodu otadžbine i nedavno preminulim istaknutim Novljanima Bosiljki Pušić, Petru Porobiću i Vojislavu Voju Kilibardi.

“Naša je želja i obaveza da nikad ne zaboravimo one koji su dali život za našu slobodu i time omogućili nama i našim potomcima slobodan i dostojanstven život. Ono što je takođe naša obaveza jeste da naš grad unaprijedimo i učinimo ga lijepim mjestom za život kako naših sugrađana, tako i onih koji u njemu borave privremeno, što smatram da smo u prethodnom periodu i uradili,” saopštio je predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović na početku sjednice.

Među takvim projektima koji Herceg Novi čine boljim mjestom za život posebno je istakao unapređenje komunalne infrastrukture, izgradnju nove autobuske stanice i izgradnju vodovodne mreže na Luštici.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić je svim građankama i građanima čestitao Dan oslobođenja grada i istakao da je Herceg Novi “uhvatio ritam obnavljanja, modernizacije, izgradnje i vraćanja na onu poziciju koju je nekada imao i koju zaslužuje”. Poručio je da je pred gradom izazovan period u kojem će biti posvećeni rješavanju gorućih problema.

“Jedan od najznačajnijih, kada govorimo o infrastrukturi, je izgradnja lokalne obilaznice, kojom stvaramo uslove da saobraćajna gužva, posebno izražena tokom ljetnih mjeseci, bude prošlost. U toku je izrada projektne dokumentacije nakon čega očekujem da vrlo brzo počne i gradnja trase od Sutorine do Zelenike, vrijedne oko 25 miliona. Time ne zaokružujemo cjelinu i zato planiramo da naredne godine bude nastavljeno projektovanje lokalne obilaznice oko hercegnovske rivijere koja će ići trasom od Poda do granice sa opštinom Kotor”, kazao je Katić.

Dan opštine Herceg Novi

Napomenuo je da je riječ o izuzetno značajnom i vrijednom projektu koji će omogućiti normalno funkcionisanje grada, dok se čeka trajno rješenje koje planira država, a to je izgradnja Jadransko – jonskog autoputa i brzih cesti.

“Pozitivni trendovi nastavljaju se i u našoj najznačajnijoj privrednoj grani – turizmu. Dobra posjeta zabilježena je tokom cijele godine, a posebno raduje činjenica da nam sezona traje sve duže. Povoljan investicioni i razvojni momenat u gradu prepoznali su investitori koji su zainteresovani za ulaganje u izgradnju hotelskih kapaciteta. Aranžmani sa stranim agencijama potvrđuju da je Herceg Novi postao interesantan i u pred i postsezoni, tako da je popunjenost sada dobra ne tri, nego devet mjeseci”, dodao je Katić.

Ipak, pored ovih mnogobrojnih pozitivnih trendova, proteklu godinu za Herceg Novi je obilježila velika borba za rješavanje problema koji su naslijeđeni iz prethodnog perioda, a koja se tiču bolnice Meljine, Instituta „Dr Simo Milošević“ i Vektra Boke.

“Sve su to pitanja od vitalnog značaja koja hitno treba rješavati, za što smo slali urgencije, inicirali sastanke i predlagali rješenja, ali do sada nismo zadovoljni dinamikom rješavanja ovih problema nijedne Vlade do danas. Zato, od nove Vlade očekujem da se što hitnije pozabavi pronalaskom konkretnih rješenja i zaista počne djelovati jer nećemo imati previše strpljenja zato što Herceg Novi više nema vremena da čeka”, poručio je predsjednik Opštine.

Zbog ovih izazova i apela je još značajnije što je nakon dužeg vremena Herceg Novi posjetio i predsjednik države, Jakov Milatović. Milatović je u svom obraćanju istakao da za Herceg Novi sloboda nije došla u jednom danu već je, kako je dodao, u ratnim godinama koje su prethodile, kovana junaštvom i pregalaštvom heroja ovih krajeva, u slavnoj antifašističkoj borbi.

Jakov Milatović

“Valja podsjetiti da je ovdje rođen čuveni Orjenski bataljon čiju ratnu slavu su širom nekadašnje Jugoslavije pronosili brojni Bokelji, poput Mirka Matkovića, Nikole Đurkovića, Daša Pavičića, Ilije Kišića i mnogih drugih, ostavljajući iza sebe neprolazno djelo za buduća pokoljenja i potvrđujući nepokornost kao dio slobodarskog koda našeg naroda. Neka im je vječna slava i hvala”, poručio je predsjednik Milatović u obraćanju prisutnima.

Prema riječima predsjednika Crne Gore, pred lokalnom i državnom vlašću je niz važnih zadataka koje je neophodno realizovati kako bi se kreirao i ostvario dinamičan investicioni ciklus, unaprijedila postojeća infrastruktura i otvorila nova radna mjesta.

Dodjela povelje

Oktobarske nagrade, najveća priznanja grada za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu dodijeljeni su dr Vukašinu Mihajloviću i profesorici Bosiljki Boki Pušić, dok je Povelju grada i status počasnog građanina dobio najbolji svjetski teniser, Novak Đoković.

Oldtajmeri

U okviru bogatog progama proslave Dana oslobođenja na platou ispred zgrade Opštine upriličena je i izložba old tajmera, kao i nezaobilazni defile mažoretki i Gradske muzike.

Najčitanije