22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zimsko računanje vremena od nedjelje 29. oktobra

Sat računanje vremena – ljeto – zima

Ljetnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedjelju 29. oktobra u tri sata ujutro. U noći između subote i nedjelje kazaljke na satovima treba pomjeriti za jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Evropski parlament 2019. godine izglasao da se ukine pomjeranje sata nakon što je studija pokazala da bi 84 odsto ljudi u zemljama koje su učestvovale u ljetnjem računanju vremena željelo da se ono prekine.

Postoje i neki zdravstveni problemi povezani sa pomeranjem sata, jer su neke studije pokazale da to remeti prirodne cikluse sna u tijelu, što može uticati i na fizičko i na mentalno zdravlje.

Pomjeranje kazaljki često može da uzrokuje privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naše tijelo ne navikne na promjenu.

Prema riječima stručnjaka, dovoljan je samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio “domino efekt pospanosti”. Kada promijenimo rutinu, posljedice mogu da traju duže nego što očekujemo. Razlog su hormoni koje naše tijelo proizvodi.

Najčitanije