17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvoza grita iz Brodogradilišta u Bijeloj nije ispoštovan do kraja, ali…

Ministar obišao Bijelu

Svjetska banka tijesno sarađuje sa državnim organima na sprovođenju projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” kako bi se Crna Gora riješila naslijeđenih ekoloških crnih tačaka. Pomenuti projekat doprinosi zaštiti prirodnih bogatstava Crne Gore i smanjenju rizika po javno zdravlje od izloženosti određenim lokacijama za odlaganje industrijskog otpada koje imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

Jedna od tih lokacije je i Brodogradilište Bijela, koje su juče obišli ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore i direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan, sa svojim saradnicima, kako bi se neposredno upoznali sa značajnim do sada ostvarenim rezultatima.

Na ovoj lokaciji, kroz projekat se pomaže da se otpadni materijal sakupi i preveze do postrojenja za odgovarajuću obradu. Do sada je izvezeno 35.000 tona opasnog otpada, grita, dok će preostalih 75.000 tona biti zbrinuto do juna 2020.

Grit

Ovo je jedan od najvažnijih projekata u našem portfoliju u Crnoj Gori, ali isto tako i jedan od najsloženijih”, kazala je Linda van Gelder, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan. “Građani Crne Gore zaslužuju da žive u okruženju bez zagađenja i da imaju jednak pristup čistom vazduhu, vodi i zemljištu. Na svima nama je odgovornost za očuvanje ovih resursa i jedinstvene prirodne ljepote ove zemlje za sve buduće generacije.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović iskazao je zahvalnost Svjetskoj banci na podršci i praćenju ovog projekta, uz očekivanje da će ova finansijska institucija nastaviti da podržava završetak projekata remedijacije 4 crne tačke u Crnoj Gori.

Raspored aktivnosti na projektu izvoza grita iz Brodogradilišta u Bijeloj nije ispoštovan do kraja, ali smo danas na sastanku dobili uvjeravanja da će do kraja marta odnosno juna sve biti završeno kako je planirano“, naglasio je Radulović.

Izvor:PR Centar

Najčitanije