21 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvrsna turistička sezona 2023. Dubrovnik osvojio pregršt turističkih nagrada

Foto Grad Dubrovnikx

Grad Dubrovnik obilježio je 2023. godinu osvajanjem prestižnih turističkih nagrada i priznanja, potvrđujući svoju izvrsnost, atraktivnost i predanost održivom turizmu. Uz pet međunarodnih, ovogodišnji vrhunac je titula “Turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma” dodijeljena na “Danima hrvatskog turizma 2023.” u Rovinju. Nagradu je uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, ističući iznimne napore u upravljanju destinacijom.

”Ove nagrade, koje na temelju mjerljivih kriterija pokazuju koliko je Dubrovnik bio uspješan u 2023. godini, svjedoče o tome kako je kvalitetu našeg turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka. Sav uloženi trud rezultirao je ovakvim uspjehom i čestitam svima koji su sudjelovali u brendiranju Dubrovnika, posebno Turističkoj zajednici na sjajno odrađenoj 2023. i promociji Grada, naravno u koordinaciji sa zamjenicom Tepšić. Zahvaljujem i službama prometnog i komunalnog redarstva te svim žurnim službama. Posebna zahvala ide svim turističkim djelatnicima bez čijeg revnog rada i truda Dubrovnik ne bi doživio ovakvu razinu uspjeha”, kazao je gradonačelnik Franković.

U brojkama, 2023. u odnosnu na prethodnu godinu bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. Zabilježena je i vrlo uspješna posezona, a i prosinac prati te brojke, uz najavu čak 15 otvorenih hotela za Božić i Novu godinu, što svjedoči, kako je istaknuo gradonačelnik, da je odabir programa Zimskog festivala privukao veliki broj ljudi.

Dubrovnik – foto arhiv Boka News

I za iduću su godinu najave dobre već od siječnja, kada se u našem gradu održava Europsko vaterpolsko prvenstvo te se u tom terminu također očekuje veći broj posjetitelja.

”U martuu kreće veći broj zrakoplovnih linija, a dodatan poticaj je i novi aranžman Zračne luke Dubrovnik s Ryanairom, koji od iduće godine Dubrovnik direktno povezuje s čak 19 odredišta i to u predsezonskim i posezonskim terminima, što je izuzetno bitno”, kazao je također gradonačelnik Franković uz zaključak kako je Dubrovnik uistinu zaslužio biti šampion hrvatskog turizma i uvjerenje da nas očekuje jednako dobra i kvalitetna 2024. godina.

Dodatni info o nagradama:

Dani hrvatskog turizma – glavna nagrada šampiona hrvatskog turizma dodijeljena u studenom ove godine na Svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Rovinju. Najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši tako još jednom izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u upravljanju destinacijom i postizanju održivog turizma.

World Travel Awards – tri puta prvak: Dubrovnik je osvojio dva značajna priznanja na svečanoj dodjeli World Travel Awards 2023. u rujnu u Gruziji. Proglašen je “Vodećom europskom destinacijom za krstarenja 2023” i “Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi 2023”. Grad je nadmašio konkurenciju iz 11 gradova za nagradu najbolje destinacije za krstarenja, dok je u kategoriji obalnih gradova bio uspješan protiv šest konkurenata, uključujući Barcelonu, Istanbul i Porto.

Dubrovnik je dosegao vrhunac priznanja kao “Vodeća svjetska obalna gradskom destinacijom 2023.”, potvrđujući svoju iznimnost u globalnom turističkom kontekstu, na dodjeli u Dubaiju u prosincu gdje je nominiran za čak dvije nagrade: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska destinacija u 2023. Dubrovnik je nagradu osvojio glasovima profesionalca u turizmu, medija i turističkih potrošača u oštroj konkurenciji s američkim Miamijem, portugalskim Lisabonom, južnoafričkim Capte Townom, australskim Perthom, domaćinom Dubaijem, indonezijskom Jakaratom, Šangajem i grčkom regijom Attica.

Conventa – Meeting Star – sudjelovanje na Conventi, najdugovječnijem B2B MICE događanju, u veljači u Ljubljani, rezultiralo je osvajanjem nagrade u kategoriji “M Meeting Destinations” za destinacije srednje veličine gdje se mogu održavati kongresi do 1200 sudionika.

Leisure Lifestyle Awards  – Dubrovnik proglašen najboljom odmorišnom destinacijom za grupne dolaske na 11. dodjeli nagrada “Leisure Lifestyle Awards” u Philadelphiji u lipnju. Nagrade su rezultat ankete među čitateljima časopisa Global Traveler, što ističe Dubrovnik kao poželjnu destinaciju za američke turiste. Budući da su američki turisti na drugom mjestu po broju dolazaka u Dubrovniku, a United Airlines povezuje Dubrovnik sa SAD-om direktnim letom četiri puta tjedno, SAD tržište je od izuzetne važnosti za Dubrovnik te je jako bitno održavanje vidljivosti i ciljana promocija Dubrovnika kao poželjne turističke destinacije, čemu ovo priznanje uvelike doprinosi.

Najčitanije