7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvršni direktor IAMU, dr Nakazave: Podrška internacionalizaciji aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor

Prof. Nakazawa u susretu sa novinarima

Imamo platformu koja omogućava razmjenu različitih pogleda, takođe u odnosu na to na koji način treba obrazovati buduće globalne pomorske profesionalce, kazao je dr Nakazawa



Ugledni profesor dr Takeši Nakazava iz Japana, izvršni direktor Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (International Association of Maritime Universities – IAMU) bio je juče gost poslenika i studenata Pomorskog fakulteta u Kotoru.  Ova posjeta prvog čovjeka Asocijacije od velikog je značaja za kolektiv Pomorskog fakulteta, koji je kao dio Univerziteta Crne Gore, tek prošle godine postao punopravna članica IAMU. Podijelivši svoje utiske o Pomorskom fakultetu u Kotoru sa novinarima, dr Nakazava je istakao da je potencijal ovog malog, ali kompaktnog fakulteta veoma veliki, naročito imajući u vidu skupe međunarodne projekte u koje je uključen, što ga svrstava među vodeće pomorske fakultete.

 Odgovarajući na pitanje Boka News-a koje su perspektive za Pomorski fakultet kroz učlanjenje u IAMU, dr Nakazawa naglašava da su mogućnosti brojne.

-Naša vrata su uvijek otvorena. Imamo preko 70 članova u 39 zemalja, tako da imamu jednu veliku međunarodnu mrežu.. Sada, kada nam se ovaj Fakultet pridružio, mogu da koriste našu mrežu, besplatno. Pomorski fakultet će vremenom stvoriti veoma veliku i veoma jaku mrežu, jer različiti univerziteti, različite zemlje,  suočavaju se sa različitim problemima: finansijskim problemima, izazovima mladih generacija u vezi sa izborom pomorske profesije – ovo je jedan od problema o kojemu smo razgovarali i za koji se pokušava naći dobro rješenje… Mi imamo platformu koja omogućava razmjenu različitih pogleda, takođe u odnosu na to na koji način treba obrazovati buduće globalne pomorske profesionalce.  Ovo je veoma važna stvar! Kada se pridružite našoj platformi, zajednički razmatramo takva pitanja i dolazimo do novih ideja. I to ne samo kada je u pitanju akademsko osoblje, već i kada su u pitanju studenti. Mi pozivamo studente sa svih univerziteta članica i šaljemo ih u IMO (Međunarodnu pomorsku organizaciju – International Maritime Organization). Imamo posebno dobru povezanost sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i zahvaljujući našoj saradnji, oni obezbjeđuju prostor za studente univerziteta koji su članice IAMU, i oni tom prilikom mogu da razmatraju različita pitanja, da prezentuju na engleskom jeziku i učestvuju u radu različitih radnih grupa, kazao je ugledni profesor.

Prof.Nakazawa sa prof. dr Srđanom Vujačićem i profesorima PFK

Tradicija pomorstva i visokoobrazovani pomorci koji izlaze sa ovog Fakulteta su takođe veliki potencijal za saradnju.

-Prije svega, svaka od članica IAMU ima svoj sopstveni potencijal. Danas sam prvi put imao priliku da se upoznam sa ovim pomorskim fakultetom, obišao sam nautički simulator, brodomašinski simulator, imaju jako visok nivo istraživačkih projekata, i fascinantno je koliko dobro koristite fondove Evropske unije kroz raznovrsne projekte….Imamo više različitih tipova pomorskih univerziteta u okviru našeg članstva, kao što sam rekao, više od 70 članica, tako da ćete imati priliku da nađete dobre partnere među njima i otvorite svoju budućnost… ono što uvijek naglašavam jeste – iskoristite IAMU za svoje svrhe, poručuje Nakazawa.

Na pitanje novinara pomorstvo.info kakva su njegova iskustva i mišljenje u pogledu povezivanja manjih fakulteta kao što je ovaj i pomorskih kompanija, ugledni gost je potsjetio da je IAMU u početku prestavljala smo asocijaciju isključivo univerziteta, te nijesu sarađivali sa pomorskom industrijom.

dr Takeshu Nakazawa

 -Prije nekih 6-7 godina, odličili smo da otvorimo svoja vrata i za pomorsku privredu. Pokušali smo da ostvarimo dobru saradnju sa pomorskom industrijom, sada imamo dobru saradnju sa ICS, International Chamber of Shipping (Međunarodnom brodarskom komorom), ITF international Transport Workers’ Federation (Međunarodni savez transportnih radnika) i naravno, sa IMO, I nekim drugim, tako da sada imamo oko 22 zajedničke aktivnosti sa pomorskom industrijom. Ljudi sa univerziteta često vole da ostanu unutar svoje kule od slonovače. To nije dobra ideja, naročito u pomorstvu. Pomorstvo treba da bude što bliže industriji. To je razlog zašto i mi sada imamo saradnju sa industrijom. I mi smo nedavno počeli, tek prije nekih 7 godina…, zaključio je prof. dr Takeshi Nakazawa, koji je u Kotor stigao u pratnji prof. dr Srđana Vujičića, pročelnika Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, gdje je održan dvodnevni sastanak jedne od radnih grupa IAMU. Nakon radnog dijela u Pomorskom fakultetu, za njega je organizovan i obilazak Starog grada sa turističkim vodičem.

-Posjeta prvog čovjeka Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta predstavlja veliku podršku internacionalizaciji aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor i našim budućim idejama i projektima međunarodne saradnje, saopštili su iz Pomorskog fakulteta.

 /M.D.P./

Najčitanije