24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik Milatović u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, Papi poklonio Dobrotsku čipku

Predsjednik države Jakov Milatović sastao se u Vatikanu sa papom Franjom na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici.

Predsjednik Milatović je uoči privatne audijencije sa papom Franjom svečano dočekan uz Švajcarsku gardu, a nakon razgovora sa poglavarom Rimokatoličke crkve uručio mu je rad sa predstavom Bogorodice izrađen tradicionalnom dobrotskom čipkom (rad Mile Moškov iz Kotora) koja je priznata kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

On je istakao značaj zalaganja pape Franja za mir, pravdu i jednakost među ljudima, te pozdravio aktivnosti koje papa čini na planu zbrinjavanja izbjeglica, upućivanja pomoći nerazvijenim zemljama, borbi protiv siromaštva, kao i jačanju uloge vladavine prava i međuvjerskog dijaloga.

Naglasio je da je Crna Gora istinski multietnička i multikonfesionalna država posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica.

Milatović i Papa

Ukazao je na odličan odnos Crne Gore sa Katoličkom crkvom, dodavši da su njeni vjernici lojalni i uvaženi građani naše države.

Podsjetio je da Katolici okupljeni oko Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, imaju viševjekovni kontinuitet u Crnoj Gori i bogato kulturno nasljeđe, te poručio da predstavljaju značajan i neizostavan dio trajanja istorijske vertikale naše zemlje.

Osim sastanka sa papom Franjom Predsjednik Milatović se sastao sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Tokom sastanka konstatovani su odlični i prijateljski odnosi Crne Gore i Svete Stolice, te istaknut interes za dalje snaženje međudržavne saradnje.

Predsjednik je naglasio značaj pokrenute inicijative rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori i izrazio spremnost za pružanje sve neophodne pomoći za otvaranje Papske nuncijature u Podgorici.

Na kraju, on je papu pozvao da posjeti Crnu Goru, što bi predstavljalo iskorak u produbljivanju odnosa Crne Gore i Svete Stolice, ali i potvrdu posvećenosti države da čuva i unaprjeđuje odnose sa svim vjerskim zajednicama u zemlji.

Najčitanije