13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jačaju napadi na istoku Ukrajine; Kijev i Moskva daleko od primirja

Donbas
Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Dok Moskva tvrdi da sankcije Zapada i slanje oružja Kijevu predstavljaju “rat preko posrednika” koji zapravo vode SAD i njegovi saveznici – Ukrajina za sada isključuje mogućnost primirja ili teritorijalnih ustupaka Rusiji. Ona je pojačala napade na istoku zemlje u regiji Donbas.

I dalje ostaje otvoreno pitanje sudbine – zarobljenih pripadnika bojne Azov u Mariupolju. Njihova bi moguća razmjena mogla biti otežana ako ta bojna i službeno bude proglašena terorističkom organizacijom. Potporu Ukrajincima dolaskom u Kijev i govorom u parlamentu dao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Ukrajina isključuje mogućnost teritorijalnih ustupaka u zamjenu za mir

Ukrajina je isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi dok Rusija pojačava ofenzivu na istok i jug zemlje i snažno napada regije Donbasa i Mikolajiva iz zraka i topništvom.

Kijev je sve beskompromisniji posljednjih nekoliko tjedana u kojima je Rusija doživjela vojne neuspjehe, no ukrajinski dužnosnici zabrinuti su da će se naći pod pritiskom da žrtvuju teritorij za postizanje mirovnog dogovora.

– Rat mora završiti potpunom obnovom ukrajinskoga teritorijalnog integriteta i suvereniteta, objavio je predstojnik ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak u nedjelju putem Twittera.

Rusija trenutno vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednoj od dviju regija u Donbasu, nakon što je razbila višetjednu obranu posljednjih ukrajinskih boraca u strateški bitnom jugoistočnom gradu Mariupolju.

– Najteže borbe vode se oko gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska, kazao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko za ukrajinsku televiziju u nedjelju.

Ti gradovi tvore istočni dio dijela teritorija koji drži Ukrajina, a koji Rusija nastoji preoteti od sredine travnja nakon što nije uspjela osvojiti Kijev te preusmjerila snage na istočni i južni dio zemlje.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je kazalo da su njihove snage uništile ukrajinske zapovjedne centre, vojsku te skladišta streljiva u Donbasu i Mikolajivu na jugu udarima z zraka i topništvom.

Izvor:HRT

Najčitanije