16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadran kakvog ga se sjećamo: stari dokumentarac o jadranskoj obali 80-ih

Dokumentarac-o-jadranskoj-obali-iz-početka-80-tih

Jedrilicom „Full swing Eugene Ore“ odlučili su projedriti Jadran. U putopisnom dokumentarcu kroz sat i 15 minuta autori opisuju živopisna i mirna mjesta, te skrivene luke, autentičan život neiskvaren navalom konzumerizma i turizma današnjice.

Započinju s nudističkom plažom i kampom Koversada kod Vrsara, preko Pule i Rovinja, svratili su u Osor, Veli i Mali Lošinj, te Susak o kojem prepričavaju posebnu priču o preživljavanju otočana kroz stoljeća.

Kad su stigli do Zadra, tamo je baš bio grandiozni školski brod JRM Jadran, a narator spominje kako se uzdigao unatoč stoljetnim razaranjima, uključujući i bombardiranje Amerikanaca u Drugom svjetskom ratu. Toliko su oduševljeni Zadrom da su jedrilicu na neko vrijeme vezali u tamošnju marinu i kroz zimski period postali Zadrani. Posjetili su Benkovački sajam za kojeg kažu dam je vrijedio cijelog putovanja.

https://youtu.be/RAn9sj4yFog

Jedreći dalje, kao najveći problem otoka detektirali su nedostatak vode, ali i neiskvarene ljepote sjevernodalmatinskog otočja, uključujući naravno Kornate i Dugi otok. Zanimljivo je kako vodu za brod nije bilo lako nabaviti gotovo nigdje. Tako su zaustavljajući se u Šibeniku bili zahvalni još jednom što su ranije nabavili nekoliko plastičnih kanistara koje su u ovom gradu punili na javnoj fontani u parku!

Najčitanije