24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“

ADRINET

Opština Herceg Novi je, preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, iz projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ obezbjedila 203.915 eura za mapiranje ribolovne aktivnosti i određivanje mjesta na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata.

Otvaranje projekta zakazano je za 17. maj u Herceg Novom, u hotelu „Lighthouse“. Tokom dva dana, partneri će predstaviti svoje vizije, dogovoriti dalje aktivnosti i zadatke.

Projektom će, radi čišćenja takvih oblasti, biti određene lokacije sa najvećim brojem ostavljenih i napuštenih mreža. Njime je obuhvaćena i nabavka opreme – čipovi koji će biti instalirani na ribolovne alate, odnosno mreže i vrše, pa ukoliko dođe do gubljenja alata, signal će ih locirati. Istovremeno, projekat će obezbijediti izradu i usvajanje važnih lokalnih planova za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi će ove aktivnosti ostvariti u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, kao i partnerima iz Italije i Albanije: Univerzitetima iz Barija i Tirane, te opštinama Kastro i Valona.

Cilj projekta je uključivanje lokalnih zajednica i povezivanje ribara prekograničnog područja radi smanjenja negativnih uticaja i zaštite morskog biodiverziteta, naročito morskog dna.

Kočarica
Kočarica – Foto:Boka News

Projekat „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ odobren je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj Program prekogranične saradnje uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške saradnji u regiji južnog Jadrana, a kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Zajednički cilj svih projekata je i prenos znanja u regionu između različitih institucija i stvaranje kontakata.

Najčitanije