35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Jahta ruskog tajkuna napustila crnogorske vode, Alekperov nije bio pod sankcijama

Galactica Super Nova u Boki – foto MANS

Superjahta “Galactica super nova”, ruskog tajkuna Vagita Alekperova, isplovila je u srijedu iz crnogorske luksuzne marine Porto Montenegro nakon što je natočila gorivo, izvijestili su u četvrtak crnogorski mediji.

Istovremno je ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo da vlasnik jahte i ruske naftne tvrtke Lukoil u trenutku kada je ona bila u crnogorskim vodama nije bio pod sankcijama EU.

Superjahta Galactica, vrijedna 75 miliona eura, prije dva dana uplovila je u marinu Porto Montenegro kod Tivta, a doplovila je iz Barcelone, nakon što je u međunarodnoj zajednici otvorena mogućnost  zamrzavanja imovine ruskih milijardera koju imaju izvan Rusije.

U saopštenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da se Vagit Alekperov do srijede u 13 sati, kada je jahta isplovila, nije nalazio na popisu osoba obuhvaćenih sankcijama EU.

Navodeći da “Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i stopostotno se usuglašava s odlukama i stajalištima EU, što se odnosi i na sankcije prema Rusiji”, crnogorski MVP ističe da će se restriktivne mjere prema imovini ruskih državljana, obuhvaćenih sankcijama, primijeniti po zakonom predviđenoj proceduri.

CNBC, vodeći svjetski medij za poslovne informacije, ranije je javio da su jahte četiri ruska tajkuna isplovile iz evropskih luka, nakon što je otvorena mogućnost zamrzavanja imovine ruskih milijardera, te da se Galactica uputila ka crnogorskim vodama.

Nevladine udruge ranije su pozvale vladu u Podgorici da u najkraćem roku objavi popis fizičkih i pravnih osoba nad kojima će se na teritoriji Crne Gore provoditi sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Omiljena destinacija ruskih tajkuna

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručila je da zamrzavanje imovine i identifikacija kompanija povezanih s pojedincima s liste evropskih sankcija može predstavljati problem jer Crna Gora još uvijek nema u potpunosti funkcionalan registar stvarnih vlasnika kompanija. U prethodna tri desetljeća mnogi visoki državni i politički dužnosnici Ruske Federacije kupovali su vrijedne nekretnine na crnogorskoj obali, a nisu bili rijetki slučajevi da je stvarno vlasništvo bilo skrivano iza kompanija s off-shore destinacija, upozorava MANS.

U crnogorskim medijima spekulira se da se na vezu u crnogorskim lukama nalazi više jahti ruskih oligarha, ali nema i potvrde tih informacija.

Crna Gora je posljednjih desetljeća, a naročito prvih godina nakon obnove neovisnosti 2006., bila atraktivna ruskim tajkunima za ulaganja u biznis i nekretnine. Jedna od najvećih investicija bila je kupovina crnogorske tvornice aluminija u Podgorici, a ruski oligarh Oleg Deripaska, koji ju je kupio, ostavio je nakon što se povukao iz tog posla crnogorskoj vladi dug prema bankama od preko 100 milijuna eura, za jamstva koje je država Crna Gora dala za kredit.

Isti tajkun, koji je blizak Vladimiru Putinu, po navodima crnogorskih medija vlasnik je luksuznog kompleksa na rtu Platamuni nedaleko od Budve, na crnogorskoj obali.

Službena Podgorica u srijedu se pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Ruskoj Federaciji. Crna Gora je i članica NATO saveza te je najavila Ukrajini pomoć u zaštitnim prslucima i balističkim kacigama, te financijsku donaciju od  50 hiljada eura.

Ta zemlja očekuje i da će agresija Rusije na Ukrajinu utjecati na financijske učinke crnogorskog turizma jer, kako je ranije procijenjeno, 20 posto turista koji ljeti posjećuju tu zemlju dolazi iz Ukrajine.

Izvor:Hina

Najčitanije