14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Jakov Milatović je novi predsjednik Crne Gore

Jakov Milatović – foto EPA

Jakov Milatović pobijedio je nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto, objavio je CEMI na temelju preko 80 posto prebrojanih glasova.

Izlaznost na izborima bila je 70 posto od ukupno upisanih oko 550 hiljada birača.

Izborni dan obilježile su manje nepravilnosti, a Milo Đukanović ranije tokom dana je rekao da će čestitati pobjedu svom protukandidatu u slučaju da pobijedi.

Milatović je nakon što je glasao bio siguran u pobjedu te je ustvrdio da je u prvom krugu razlika bila iznad 70 hiljada glasova te da smatra da je to nedostižno.

Jakov Milatović je ekonomist, bivši ministar ekonomskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. na kojima je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) prvi puta nakon tri desetljeća izgubila većinu u parlamentu.

Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu platu u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006.

Prije njega tu funkciju u dva mandata obavljao je Filip Vujanović i u jednom Milo Đukanović, obojica članovi Demokratske partije socijalista.

Inauguracija Jakova Milatovića može se očekivati sredinom maja.

Dva dana uoči predsjedničkih izbora Milo Đukanović raspustio je crnogorski parlament i zakazao izvanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Izvor:Hina

Najčitanije