16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jandreoski: Tenderi propadaju jer nema zainteresovanih za popravak krova i sistem hlađenja na Aerodromu Tivat …

Goran Janderoski

O tome jesu li aerodromi Tivat i Podgorica spremni za intenzivni avio promet i veći broj putnika, kakvi su uslovi na aerodromima, o n ajavama da Aerodrom Tivat bude mjesto testiranja bespilotnog taksija – drona,  u razgovoru za portal www.cordmagazine.com direktor Aerodroma Crna Gore Goran Jandreoski kaže:

– S obzirom na stvarne brojke i promet koji je već sada veći nego u istom razdoblju prošle godine, sezona je već počela. Uprava i osoblje su fokusirani i apsolutno spremni prihvatiti povećani broj aviona i putnika. Ali susrećemo se i s nekim banalnim problemima.

Primjerice, uprkos tome što odavno imamo novca za popravak krova i sistem hlađenja i grijanja na aerodromu Tivat, tenderi propadaju jer nema zainteresovanih ponuđača. Ali očekujem da će moje kolege u upravi pronaći dobar način za rješavanje ovih problema.

Kada će se stvoriti uslovi da Tivat bude treće mjesto u Evropi za air taxi dronove nakon Pariza i Milana?

–Krajem prošle godine pokrenuli smo inicijativu da preko Ministarstva za kapitalna ulaganja pišemo Volokopteru, koji se bavi javnim prijevozom i taksi uslugama dronom. Ponudili smo Aerodrom Tivat na ispitivanje i mogućnost izgradnje prostora za vertikalno slijetanje i polijetanje prema pozicijama ovjerenim od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Volokopter se trenutno priprema za let u Milano, Pariz i Singapur. Prema posljednjim informacijama direktno iz Volokoptera, trenutno su fokusirani na Singapur, mada smo i mi na njihovoj karti za mjesto testiranja usluga takozvanog letećeg bespilotnog taksija – drona.

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Dokle ste stigli sa planiranom međunarodnom sertifikacijom oba aerodroma?

– Iako smo bili svjesni složenosti i izazova procesa sertifikacije međunarodnog aerodroma, ostali smo neustrašivi i prionuli smo poslu bez mnogo muke. Trenutno su u pripremi tri aeronautičke studije za Aerodrom Podgorica, koje će se predati Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Stoga očekujem da je sertifikacija podgoričkog aerodroma samo pitanje vremena. Aerodrom Tivat je sasvim druga priča, s obzirom da uključuje intervenciju Ministarstva za kapitalna ulaganja, Opštine i drugih ključnih aktera, te poziva na poštovanje kako domaćih propisa, tako i međunarodnih standarda.

Najčitanije