14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Japanci se “navukli” na briškulu

Briškula foto HRT

Što se dogodi kada se na japanskom brodu, usred Indijskog oceana, s 28 članova posade od kojih su većina Japanci nađu i dva Dalmatinca?

Japanski brod Tanzawa. 311 tisuća bruto registarskih tona, 340 metara dug. Brod otok. Potpuno nov, posljednje čudo precizne i pedantne japanske tehnologije. Japanci kao Japanci – nema labavo. Već od jutra koncentrirano i živahno. Dan počinje vježbom, donosi HRT.

Sve radne obveze moraju se strogo provoditi, bez odstupanja. Kažu pomorci da je Japancima na 1. mjestu posao, na drugom država i tek na trećem – obitelj. Unatoč tomu što im je slobodno vrijeme na dnu popisa, ipak ga imaju. U jutarnjoj smjeni od 10 do 10.30.

I sad dolazimo do srca priče: brod Tanzawa ima 28 članova posade – najviše Japanaca, ponešto Filipinaca i dva Hrvata – prvog časnika palube Josipa Radulića i kapa makine – Vjekoslava Kolanovića. I što će Dalmatinci drugo nego naučiti Japance da – igraju briškulu!

“Kope, spade, I have big bastone, zero points, no kope, matsumi san win”

I neporočni Japanski časnici – Yusuke Matsumi San, Kazuya Kanda San i Haruki su se toliko navukli na briškulu da svako jutro u stanci točno od 10 do 10.30, mole Dalmatince da igraju briškulu. I tko bi ih odbio. Oni koji igraju briškulu znat će što su ‘motovi’.

Primjerice, za tricu je ‘mot’ svom partneru mig okom. Međutim, Japanci su odbili koristiti ‘mote’. Kažu da je nepristojno! Oni igraju briškulu razgovarajući.

Nakon toga opet posao – i tako svaki dan – dok ne istekne četveromjesečni ugovor. I zato su nam svi “kockari”, ljubitelji briškule, poslali lijepu čestitku:

“Sretan Božić i Nova godina gledateljima Mora!”

Video pogledajte ovdje.

Najčitanije