20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jasmin: Sastojak skupocjenih parfema

Jasmin – foto S.Kosić

Uprkos kišovitom vremenu sa malo sunčanih dana na hercegnovskoj rivijeri i ovog januara, baš na vrijeme, procvjetao je Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum). Ova vrsta jasmine jedina ne miriše, ali  sa lijepim cvjetovima ukras je svakog đardina ili javne površine. U hercegnovskom naselju Karača uljepšava  sive potporne betonske zidove.

Jasmin (Jasminum) je rod koji pripada porodici maslina (Oleaceae), a ime potiče od arapskih riječi yasman, yasmin, yasamin, a to je porijeklo i grčke riječi iasmelaion I znači  mirisni cvijet.  Postoji veliki broj  vrsta , koje su prilagođene toplijoj klimi. Jasmin je biljka koja se uzgaja najviše zbog karakterističnog mirisa njenog cvijeta. Raste u obliku grma I listopadna je vrsta,  mada u nekim drugim klimatima, kao u Boki,  je to zimzelena biljka. Ima prilično nježan cvijet  sa 5 latica zbog čega izgleda vrlo jednostavno, ali elegantno.

Karakterističnost vezana za jasminov cvijet je što se on otvara samo tokom noći i  može se ubrati u rano jutro, dok je cvijet još zatvoren. Cvijet će početi da se otvara između 6 i 8 sati uveče, kada temperatura počne da pada.

Kina se konvencionalno smatra rodnim mjestom jasmina. Ali takva tvrdnja ostaje kontroverzna, budući da je jasmin nacionalni cvijet Pakistana, Indije i Filipina. U Indiji se smatra svetim  i simbol je boga Višne.  U Indoneziji se koristi na ceremonijama vjenčanja. Na Tajlandu jasmin je simbol majčinstva, ljubavi i poštovanja. Na Havajima se koristi za izradu vijenaca i opjevan je u mnogim pjesmama

Značenje cvijeta jasmina zauzima važan prostor i u arapskoj mitologiji. Poslednja egipatska faraonka Kleopatra, bar tako kaže legenda, potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom. Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gde su ga prenijeli Maori.

Jasmin – foto S.Kosić

Jasmin se koristi kao čaj, sirup, eterično ulje ili kao element parfema  koji pretenduju da budu vrhunski. Također se pokazalo da ima različite primjene u medicini budući da djeluje i ima antidepresivne, protuupalne, opuštajuće osobine… Mnogo je ljudi koji mu pripisuju karakteristike afrodizijaka.

Infuzije i dekocije sa dodatkom cvjetova jasmina koriste se od davnina kao preventivna mjera protiv oboljenja jetre. Jasmin popravlja raspoloženje, a koristi se I protiv mamurluka.

Litar ulja od jasmina 60 hiljada dolara

Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrijednijih i svakako najskupocjenijih esencijalnih ulja. Danas se plantažno  uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Šanel.

Zimski Jasmin

Tamo se dobija najkvalitetnije i naskuplje ulje jasmina. Cvjetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Vjeruje se da je u tom trenutku energetska i mirisna potencija ulja jasmina najveća.

Ono što se tada sakupi predstalja cjelokupnu godišnju berbu od koje se različitim postupcima dobija čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litri. A najpoznatiji parfemi su  antologijski Chanel 5 ili Jean Patu-a, Joy. U jednom mililitru ovog parfema nalazi se 10.600 cvjetova.

/S.Kosić/

Najčitanije