17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, bokeljologije, slovenske mitologije, popularne kulture i knjiga za djecu.

Kroz sudbinu čovjekla koji melanholično govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti Kazuo Išiguru u romanu Ostaci dana finom ironijom oslikava čitav jedan svijetu nestajanju. U ljeto 1955. gospodin Stivens kreće na put koji će kod njega izazvati niz sjećanja na minula vremena.. Roman bogat dirljivim uspomenama na dane prije Velikog rata, na izgubljene želje i izgubljenu ljubav. Po ovom Bukerom nagrađenom romanu snimljen je i istoimeni film koji je savršeno dočarao magiju Išigurovog stila. Pred nama je iskrena ljudska studija o ličnostima, klasama i kulturi. Izdavač je Dereta.

Bilo jednom u Holivudu roman je Kventina Tarantina objavljen nakon istoimenog filma koji je sam režirao i u kome, između ostalih, glume Bred Pit i Leonardo Dikaprio. Radnja ovog romana dešava se 1969. godine u Holivudu. Sjajna karakterizacija, vrcavi dijalozi i nepredvidiva radnja u kojoj Tarantino po svom običaju ne štedi ni pozitivne ni negativne junake. Upoznaćemo Rika Daltona koji je imao sopstvenu tv seriju a onda je došao u fazu da tugu utapa u alkolu, Klifa Buta, Rikovog dublera i kaskadera, filmsku zvijezdu Šeron Tejt, te Čarlsa Mensona koji je ubijedio gomilu hipika da im je duhovni vođa. Izdavač je Laguna.

Polazeći od opisa Boke kao prirodne luke, autor Istorije bokeljskog pomorstva, Predrag V. Kovačević nam približava vremena od najstarijeg doba do Nemanjića, govori o Boki pod Vizantijom, pod dukljansko-zetskim vladarima, i tokom samostalnosti Kotora; o Herceg Novom u vrijeme kralja Tvrtka; o mletačkom i turskom periodu; razvitku i usponu Perasta, Dobrote i Prčanja; padu Mletačke republike i bokeljskom pomorstvu za vrijeme Napoleonovih ratova; tokom prve austrijske okupacije, tokom ruske uprave, francuske okupacije, engleske intervencije, narodne vlade, ponovo Austrije, s pobunom mornara; piše o pomorstvu Paštrovića i Budve; Bokeljima koji su zadužili rusku mornaricu; i onima koji su dali ruke pomorstvu kneževine Crne Gore… Izdavač je Knjižara So.

Rečnik slovenske mitologije knjiga je Tamare Lujak. Vrijeme nastanka slovenskih mitova nam je nepoznato. Veze koje vladaju između slovenskih bogova nisu pouzdane, a ne možemo se potpuno osloniti ni na izvore iz kojih crpimo znanja. Zato je ovaj Rečnik dat u vidu priča, predanja i legendi. Zasnovana na poznatim mitovima i narodnim vjerovanjima ova knjiga stvara podsticajnu mrežu satkanu od praiskonskih slika o onome što nas okružuje. U ovaj čarobni svijet svojim predivnim ilustracijama uvodi nas Marina Kicušić, pružajući nam ideju o prvobitnim likovnim predstavama. Izdavač je Laguna.

Totalna istorija video-igara Manojla Maravića knjiga je koja nam pruža osnovna znanja o video-igricama. Video-igrice su dio svakodnevnice velikog broja ljudi koji se svakim danom povećava, te je stoga njihovo razumijevanje neophodno za razumjevanje savremenog života i globalne kulture. Slijedeći hronološki redoslijed autor želi da pokaže dinamiku i faktore koji su uticali na evoluciju video-igara i igračkih platformi. Njegov pristup nadilazi puko istoriografsko slaganje događaja. On ukazuje i na tehnološke, industrijske i drušveno-kulturološke koje su presudno uticale na oblikovanje industrije video-igara. Izdavač je Klio.

Ja to mogu svjetski je bestseler Lujze Hej. U ovoj informacijama bogatoj knjizi, ona pokazuje kako možemo da unaprijedomo doslovno svaki aspekt našeg života tako što ćemo razimijeti afirmacije i pravilno ih koristiti. Svaka naša misao i svaka riječ koju izgovorimo predstavljaju afirmaciju. Kad razgovaramo sami sa sobom, ili vodimo dijalog u sebi, nalazimo se u svojevrsnom toku afirmacija. Naša uvjerenja su tek uvriježeni obrasci razmišljanja koje smo naučili u djetinjstvu. Trebalo bi da obratimo pažnju na svoje misli kako bismo počeli da se oslobađamo onih koje nam stvaraju neželjena životna iskustva. Izdavač je Vulkan.

Treasure Island knjiga je za mlađe čitaoce iz popularne edicije Read in English, nastala prema čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona. Tekst su adaptirali i preuredili nastavnici u želji da se čitanje najvećih svjetskih klasika učini lakšim. Sjajne ilustracije omogućavaju momentalno razumijevanje a u knjizi se nalazi i englesko-srpski rječnik koji olakšava čitanje i pamćenje osnovnih riječi. Mlađi čitaoci će se sa zadovoljstvom ukrcati na brod Hispanjola zajedno sa Džimom Hokinsom i krenuti u potragu  za blagom. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije