11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Jasne poruke o značaju plave ekonomije, s naglaskom na povezivanje regiona

Plava ekonomija

Završena je prva Konferencija posvećena plavoj ekonomiji na temu “Inovacije za održivo korišćenje morskih i pomorskih resursa u našim morima”, koju je od 7. do 9. juna u Budvi  organizovala Privredna komora Crne Gore u okviru Plave nedjelje.

Tokom trodnevnog rada, koji je okupio više od 150 predstavnika projektnih partnera iz zemalja od Grčke do Portugalije, predstavnika biznisa i institucija, razgovaralo se o temama kao što su prepoznavanje prilika za dostizanje održivog i inkluzivnog plavog rasta, a razmijenjena su iskustva na temu značaja transfera tehnologija i prava intelektualne svojine za podsticanje plave ekonomije, planovima vezanim za obaveze koje slijede iz pametne specijalizacije, kao i o ulozi obrazovanja u podsticanju plave ekonomije. Bila je ovo prilika da se predstave plavi projekti koje implementiraju crnogorski partneri.

Skup je okončan debatom o prelasku sa izazova i mogućnosti na rješenja ka kreiranju inovativne zajednice.

Privredna komora Crne Gore ostaje posvećena, kako kroz navedene tako i druge plave projekte pitanjima efikasnog i održivog upravljanja morskim resursima.

Ovaj značajan skup realizovan je kroz tri EU projekta u kojima učestvuje Komora kao partner – BLUEfasma, BLUEAIR i SHIPMENTT Plus, koji se finansiraju od strane Interreg Mediteranskog programa, odnosno Interreg ADRION programa.

Najčitanije