13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Javna tribina na temu “Planiranje prostora i zaštita kulturnih pejzaža”

Dobrota 2018.

Društvo prijatelja bokeške baštine, Centar za održivi prostorni razvoj Expeditio i Kulturno-zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva organizuju javnu tribinu na temu “Planiranje prostora i zaštita kulturnih pejzaža”, koja će biti održana u ponedjeljak, 26. novembra u crkvi sv. Duha u Kotoru sa početkom u 09:30 h.

Povod za organizaciju tribune je godina dana od usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, odnosno godina dana njegove primjene. “Ovaj Zakon je već tokom javne rasprave izazvao brojne negativne reakcije. Protiv njegovog donošenja bili su struka i laička javnost, nevladine organizacije, civilno društvo. Uprkos tako ujedinjenoj javnosti, Zakon je usvojen i implementira se.

Istovremeno, prekomjerna urbanizacija i problematična planska rješenja su već duži niz godina prepoznati od strane UNESCO-vog Komiteta za Svjetsku baštinu kao ključni faktori koji prijeti očuvanju izuzetne univerzalne vrijednosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i njegovom opstanku na Listi Svjetske baštine.

Očito da je planiranje prostora izuzetno značajno za ukupan razvoj jednog društva kao i za očuvanje izuzetno vrijednih prostora kakav je Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, ističu organizatori. Aleksandra Kapetanović iz Expeditio obješnjava: “Zbog toga želimo povesti raspravu o aktuelnom stanju u oblasti planiranja prostora, o posljedicama loših planskih rješenja na ukupni prostor, a posebno na zaštićena područja, i o mjestu i ulozi struke u tom procesu. Sa tom namjerom organizujemo javnu tribinu na kojoj će pored aktuelnog stanja u Crnoj Gori biti predstavljeni modeli planiranja i zaštite prostora na evropskom nivou”.

Prvi dio javne tribine će biti posvećen prostornom planiranju. Uvodnu riječ će dati arhitekta Marija Nikolić, koja će govoriti o efektima jednogodišnje primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kao povodu za organizaciju tribine. Gosti tribine su predstavnici Evropskog savjeta prostornih planera- počasni predsjednik Luc-Emile Bouche-Florin i generalni sekretar Joris Scheers, koji će predstaviti različite modele prostornog paniranja u evropskim zemljama, kao i Evropsku povelju o participativnoj demokratiji u procesima prostornog planiranja. Na temu planiranja prostora danas u Crnoj Gori, položaja i uloge struke, kao i uticaja javnosti na procese planiranja u našoj zemlji govoriće Aleksandar Ašanin.

Drugi dio tribine će biti fokusiran na planiranje u zaštićenim područjima. O evropskim iskustvima u zaštiti kulturnih pejzaža i Deklaraciji iy Davosa govoriće Luc-Emile Bouche-Florin,  iskustva planiranja na području Svjetske baštine Dubrovnika predstaviće Marina Oreb, direktorka Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačkoneretvanske županije, dok će osvrt na stanje planiranja Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora dati domaći eksperti- prof. dr. Ilija Lalošević i Aleksandra Kapetanović.

Prvi dio tribine se organizuje kroz projekat STRONGO- Developing Stronger Civil Society in Boka Kotorska, koji je odobren kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a koji između ostalog promoviše građanski aktivizam kroz primjere dobre prakse drugih. Ovu aktivnost ispred partnera na projektu STRONGO sprovode nevladine organizacije EXPEDITIO – Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora i Kulturno zavičajno udruženje Napredak iz Gornje Lastve,Tivat.

Drugi dio tribine, posvećen planiranju u zaštićenim područjima, se organizuje kroz projekat Naša baština – Svjetska baština, koji implementira Društvo prijatelja bokeške baštine. Sredstva za ovaj projekat su odobrena na Konkursu za finansiranje nevladinih organizacija Opštine Kotor za 2017. godinu. Cilj ovog projekta je upoznavanje najšire javnosti sa vrijednostima Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i izazovima njihove zaštite.

Najčitanije