10 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedan hrvatski otok našao se na popisu najljepših nerazvikanih evropskih otoka

Lastovo Foto: Pixabay

Britanski The Guardian uvrstio je Lastovo na popis 10 najljepših europskih, turistima ne toliko atraktivnih, otoka s netaknutom prirodom.

Otok kristalnih zvijezda, mjesto koje barem jednom godišnje posjete strastveni zaljubljenici u astronomiju, vole ga i nautičari, ali ga ne vole zmije otrovnice. Otok je to koji spada u jedno od svjetlosno najmanje zagađenih mjesta na svijetu, vole ga i jazz glazbenici, drevni Rimljani nazivali su ga zbog zelenila Carskim otokom, a srećom je izbjegao masovni turizam zbog relativno velike udaljenosti od kopna.

Iako je od susjedne Korčule udaljen manje od 20 kilometara, put trajektom od Splita do Lastova traje gotovo 5 sati, a to je i prema mišljenju The Guardiana jedan od glavnih razloga zašto turisti ne hrle na Lastovo.

– Provedite svoje vrijeme u borovim šumama, diveći se otočkim kućama u venecijanskom stilu, istražujući neke od njegovih 38 crkava ili plivajući u prozirnom moru uvale Skrivena Luka. Postoji samo jedan hotel – prikladnog imena Solitudo, čiji restoran okrenut prema moru poslužuje ukusne morske specijalitete u dalmatinskom stilu – opisali su Britanci atmosferu otoka Lastova.

Na Guardianovom popisu, osim Lastova, našli su se i otok Porquerolles u Francuskoj, Tabarca u Španjolskoj, Bozcaada u Turskoj, La Graciosa u Španjolskoj, Syros u Grčkoj, Cabrera u Španjolskoj, Tinos u Grčkoj, Île de Batz u Francuskoj i Filicudi na Siciliji.

/K.B. – Morski. hr/

Izvor:morski.hr

Najčitanije