20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedan od najznačajnijih pisaca i autora, Zerokalkare, u aprilu u Herceg Novom

ZEROCALCARE- MICHELE RECH – BAO PUBLISHING

Hercegnovski strip vikend, sjajna tematska manifestacija u organizaciji Udruženja ljubitelja stripova „HSF“, održaće se po osmi put u Herceg novom od 21. do 23. aprila ove godine.

Prestižni događaj koji je publici već predstavio takve stvaraoce kakvi su tvorac vizuelnog identiteta TV serije „Igra prestola“ Vilijam Simpson, prošlogodišnji dobitnik Ajzner nagrade Verter Del Edera ili veliki holivudski režiser Brajan Kirk, ove će godine Herceg Novom i svim posjetiocima Vikenda, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije, predstaviti još jednog spektakulranog gosta, prvog čovjeka italijanskog stripa, Mikelea Reka (Michele Rech), poznatijeg kao Zerokalkare (Zerocalcare)!

Zerokalkare je rođen u Arecu 12. decembra 1983. Nakon što je živio u Francuskoj, preselio se u Rebibiju (Rim), kvart za koji je autor jako vezan. Godine 2011. kreira svoj prvi strip „ Amadilovo Proročanstvo“ koje 2012. godine u kolor izdanju objavljuje milanska izdavačka kuća BAO Publishing. Iste godine objavljuje i svoju drugu knjigu „Hobotnica oko grla“. Dvije godine kasnije izlazi „Skoro svakog prokletog ponedeljka“ zbirka priča sa njegovog bloga, a nakon nje i „Dvanaest“, priča u žanru zombi apokalipse koja predstavlja ne tako prikrivenu izjavu ljubavi prema svom kvartu, Rebibiji. Već naredne, 2014. godine objavljena je „Zaboravi moje ime“ peta knjiga autora, koja je 2015. nominovana za nagradu „Strega“ gdje osvaja drugo mjesto u kategoriji „Strip za mlade“. Iste godine proglašena je za knjigu godine u popularnoj emisiji „Farenhajt“ koja se emituje na Radiju Rai 3.

Prije objavljivanja druge zbirke priča sa bloga „Telefonski imenik“, početkom 2015. godine, u časopisu Internazionale, Zero objavljuje komični izveštaj pod naslovom „Kobane Calling“ u kojem prepričava svoje iskustvo na tursko-sirijskoj granici u znak podrške kurdskom narodu. Izvještaj, obogaćen neobjavljenim drugim dijelom, postao je knjiga koja je 2016. godine prodata u više od 120.000 primjeraka, te osvojila nagradu „Mikeluci“ za najbolju knjigu 2017. nakon čega je prevedena na čak osam jezika. Iste godine, njegovo remek djelo „Armadilovo proročanstvo“ preneseno je na veliko platno u režiji Emanuelea Skarinjija, te prikazana u Veneciji naredne godine u kategoriji „Novi horizonti“. Zero nastavlja sa objavljivanjem stripova u fantastičnom ritmu, te izlazi dvotomni „Sirovi krš“ koji samo uvećava popularnost već uveliko jednog od najvažnijih savremenih pripovjedača u Italiji.

Dok se širom Italije organizuju spektakularne izložbe njegovog rada, štampaju katalozi sa obiljem dodatnog premijernog materijala, Zerokalkare svoju svestranost prikazuje kroz objavljivanje priča i recenzija popularnih filmova i TV serija. Slijedi novo, dopunjeno izdanje „Kobane Calling“ nakon čega lokdaun provodi u objavljivanju novih stripova na internetu kroz serijal „Karantin u Rebibiji“. Odmah po stabilizaciji zdravstvene situacije u Italiji, na police knjižara stiže „Skeleti“, strip za koji Zero kaže da je „gnusniji“ od ostalih, te slijedi bajka „Mrtvi djed“ koja se kroz lik Djeda Mraza bavi nesigurnostima života u današnjem društvu.

Popularnost Zerokalkarea nastavlja da raste eksponencijalno, jer od 2021. njegove priče dobijaju animiranu verziju na platformi NETFLIX pod nazivom „Isjeći po isprekidanoj liniji“ koja je prihvaćena sa oduševljenjem i publike i kritike, te odmah postaje klasik! Dok se priprema i druga sezona, izlazi i zbirka stripova „Ništa novo na Rebibijskom frontu“ sa pričama vezanim za strahove koje je imao u pripremi serije. Prije samo nekoliko mjeseci, u oktobru 2022. izašao je još jedan njegov naslov „Nema spavanja do Šengala“ svojevrsna reportaža o njegovom putovanju u Irak među Jezide, i teškim uslovima u kojima živi ovaj narod koji je česta žrtva međunarodnih političkih previranja.

U novembru prethodne godine, Zerokalkare je najavio novu seriju na platformi NETFLIX „Ovaj svijet me neće učiniti lošim“ koja treba da stigne na male ekrane tokom 2023, a od decembra je u Milanu postavljena velika izložba posvećena njemu, koja će biti otvorena čak četiri mjeseca, a završiće se upravo 23. aprila kada se završava i Hercegnovski strip vikend posvećen ovom nevjerovatnom autoru.

Uz gostovanje Zerokalkarea, u Herceg Novom će biti predstavljen i njegov izdavač Bao Publishing, kao i tri regionalne izdavačke kuće koje su neka od njegovih izdanja prevela na jezike bivše države. Uz njih, ponovo ćemo vidjeti veliki broj regionalnih zvijezda stripa, tako da neće izostati svi oni programi na koje je publika navikla, kao što su škola stripa, crtanje za fanove, izložbe, prezentacije, strip berza i fantastičan muzički program u kojem će najveće zvijezde svakako biti regionalna rock senzacija, bend „Repetitor“ čiji je nastup planiran za subotu, 22. aprila! Organizovanjem Osmog Strip Vikenda, kao druge manifestacije godišnje, HSF još jednom dokazuje totalnu dominaciju na regionalnom nebu u svijetu devete umjetnosti, ali i generalno kulturnih manifestacija u našoj zemlji, jer imati ovakav program za sporedni događaj (pošto je glavna manifestacija Hercegnovski Strip Festival u septembru) znači pomjeriti sve granice u kvalitativnom i organizacionom smislu, ali i pozicioniranje Herceg Novog, Boke i Crne Gore kao jedne od najznačajnijih kulturoloških destinacija u Evropi. Svakako da ovakvim načinom rada i pregalaštvom za uspostavljanje pravih kulturoloških vrijednosti, HSF zaslužuje mnogo značajniju podršku lokalnih i državnih institucija i konačno dobijanje toliko zasluženog statusa manifestacije od značaja za državu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije