16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jednodnevna posjeta Veneciji koštaće od tri do deset eura

Venecija – ilustracija foto pixabay

Venecija planira da uvede sistem rezervacija za jednodnevne posjete centru grada kako bi se smanjile prekomjerne gužve u vreme kada se gosti vraćaju u taj italijanski grad poslije pauze zbog pandemije. Od naredne godine jednodnevni turisti će ulazak u grad morati da plate između tri i deset eura, zavisno od doba godine kada dolaze.

Svrha sistema plaćenih rezervacija nije da se ograniči broj turista u istorijskom centru grada, već da se dio posjetilaca podstakne da Veneciju posjećuju u manje popularno doba godine kada će cijena rezervacije biti manja.

„Započećemo s eksperimentalnom fazom tokom koje rezervacije neće biti obavezne, već opcionalne“ i biće besplatne, rekao je lokalni zvaničnik za turizam Simone Venturini.

Posjetiocima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđeni podsticaji u zamjenu za rezervaciju, u vidu popusta na ulaznice u muzeje. Datum stupanja na snagu novog sistema biće objavljen narednih nedjelja.

Rezervacije za jednodnevne posjete Veneciji postaće obavezne 2023, od kada će jednodnevni posjetioci morati da plate naknadu od tri do deset eura, zavisno od doba godine kada posjećuju centar grada.

Turisti koji prenoće u Veneciji i već plaćaju takozvani turistički porez, neće morati da plaćaju naknadu za rezervaciju.

Život u izuzetno popularnom “gradu na vodi” polako se vraća u stanje u kojem je bio prije pandemije, kada su iz Velikog kanala nestale gondole pošto su nestali i turisti.

Ovogodišnji uskršnji praznici privukli su ogroman broj posjetilaca, od kojih je 100.000 prenoćilo u gradu, a 40.000 ih je stiglo na svega nekoliko sati kako bi se divili Bazilici Svetog Marka ili uzdahnuli na Mostu uzdaha, rekao je Venturini.

Veliki broj posjetilaca znači i duge redove ljudi koji čekaju na vožnju venecijanskim ‘vaporetima’ ili ispred muzeja, ali i dvostruke rezervacije za hotele.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro je rekao da je sistem rezervacija “ispravan put za uravnoteženije upravljanje turizmom”.

“Mi ćemo prvi u svijetu sprovesti ovaj eksperiment”, napisao je on na Tviteru.

Jednom kada rezervacije postanu obavezne, ulazak posjetilaca u centar grada kontrolisaće se na autobuskoj i željezničkoj stanici, dva glavna punkta kojima turisti stižu u grad.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije