11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrenjak “Jadran” kroz objektiv profesora Kordića

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

Povodom 90 godina školskog broda “Jadran“, sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, otvorena izložba fotografija autora dr Stevana Kordića.

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović, tom prilikom je kazao da izložba predstavlja dio aktivnosti koje Ministarstvo odbrane organizuje ove godine, u cilju obilježavanja ovog jubileja.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

“Školski brod “Jadran” 90 godina plovi morima i predstavlja pokretnu učionicu, u kojoj smo usvojili osnovna znanja u pomorstvu i ostvarili prvi kontakt sa morem. Pored svog osnovnog cilja, a to je obuka pripadnika Mornarice Vojske Crne Gore, koristi se kao pomorska učionica za usvajanje prvih pomorskih znanja i prvi kontakt sa morem, za sve studente i učenike pomorskih škola i pomorskih fakulteta u Crnoj Gori. Kroz objektiv profesora Kordića, imamo priliku da vidimo jedan dio modernije istorije, šta je to “Jadran” i kako ga on doživljava. Zahvaljujem mu se što nam ljepotu ovog broda prikazuje na jedan drugačiji način, u odnosu na ono što mi kao pripadnici Mornarice vidimo”- kazao je Jevtović.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

“Ovaj brod predstavlja pokretnu učionicu za sve one koji uče Pomorsku školu i Pomorski fakultet u Kotoru, međutim, to nije jedina uloga školskog broda “Jadran”. On predstavlja dragulj Mornarice Vojske Crne Gore i dragulj naše države. Kao takav svako njegovo isplovljavanje ili uplovljavanje u luku Tivat, ili povremeni dolazak u luku Kotor, predstavlja zaista izuzetan događaj za sve građane Crne Gore. Nadam se da ćemo ove godine u okviru proslave jubileja imati tu čast i privilegiju, da u oktobru ugostimo “Jadran”.

Kraljevina Jugoslavija preuzela ga je 1933. godine, finansiran je sa 7/8 od strane države, a 1/8 od Jadranske straže. Kako tada tako i danas školski brod “Jadran” nije imao svoju matičnu luku, već je bio upisan u flotni registar, najprije u Zemunu za vrijeme kraljevine Jugoslavije, a nakon toga u Beogradu. Nažalost, nakon tragičnih i tužnih dešavanja devedesetih godina, preko broda “Jadran” se prelamala i tužna istorija naših prostora pa se tako za ono što je bio naš zajednički dragulj, danas otimamo pokušavajući jedni druge da ubijedimo čije je nešot, što je nesporno naše”- navodi Jokić.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

On se dalje osvrnuo na aktuelnu situciju, ističuči da Crna Gora ima obavezu da održava ovaj brod onako kako on to zaslužuje.

“Nažalost, i ovih dana imamo priliku da svjedočimo tome i smatram svojom obavezom, da dam svoja dva osvrta na ovo pitanje. Država Crna Gora ima svoju moralnu obavezu, ali i pitanje svog dostojanstva, kada je u pitanju brod “Jadran” koji vijori njenu zastavu, da na svaki način štiti i čuva svaki mogući uticaj treće strane. Jednako tako Crna Gora ima još veću obavezu da brod “Jadran” dobije i rekonstrukciju i zaštitu kakvu zaslužuje, jer proteklih nekoliko godina smo svjedočili činovima, koji ne idu uz takav brod. U nadi da će ova godišnjica i sva buka koja se oko nje stvorila, učiniti da ova država postane svjesna kakav dragulj ima u svojim rukama, da postane revnosna prema njemu i njegovom održavanju, i da ćemo naredni rođendan slaviti u mnogo ljepšoj atmosferi, vjerujući da će ovaj brod iznjedriti još puno generacija crnogorskih pomoraca, proglašavam izložbu otvorenom”- poručio je Jokić.

Autor izložbe fotografija, koje su nastale na tri međunarodna krstarenja, drStevan Kordić, ističe da mu je čast što po treći put ima priliku da prikaže svoje fotografije na samostalnoj izložbi.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

“Fotografija je jedan izuzetno moćan medij propagande, koji je tu zapravo da predoči ljepotu samog broda i život i boravak naših studenata, koji su na tri međunarodna krstarenja imali priliku da na njemu borave -2013. na putovanju za Bari, 2018. za Maltu i 2019. za Carigrad i Atinu. Zatim je došao kovid i poremetio sve planove. Za nas na Fakultetu jako je bitna ova saradnja, za studente je ovo prvi susret sa pravim brodom. Na Fakultetu imamo simulator, ali plovidba “Jadranom” nije simulacija, već stvaran život pomorca. Na školskom brodu “Jadran” uvijek smo bili primljeni kao da smo na svom brodu i tako ga doživljavamo, a nadamo se da će se naše saradnje nastaviti istim tokom i da ćemo uskoro dobiti poziv od Mornarice, da pristupimo planiranju sljedećeg međunarodnog krstarenja” – kazao je Kordić.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

Moderator programa bio je kustos Ilija Mlinarević, koji je između ostalog najavio da je Pomorski muzej poručio maketu školskog broda “Jadran” u maketarskoj radionici “Montić”, koja će uskoro postati dio stalne muzejske postavke.

Otvaranje izložbe o Jadranu – foto T. Vuković

Podsjetimo, otvaranje izložbe organizovali su Opština Kotor, Ministarstvo odbrane Crne Gore i Mornarica Vojske Crne Gore u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor, Pomorskim fakultetom Kotor Univerziteta Crne Gore i Srednjom pomorskom školom Kotor.

/Tamara Vuković – Radio Kotor/

Najčitanije