16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica Avontuur se vratila nakon 7-mjesečnog putovanja

Avontuur – foto FleetMon

Danas, 23. jula, teretna jedrilica Avontuur ukrcala se u luku Hamburg i završila svoje peto prekooceansko putovanje od 2016. godine. Kapetan i 15 članova posade plovili su više od 7 mjeseci. Stogodišnje plovilo, u vlasništvu Timbercoast GmbH posljednja je njemačka teretna jedrilica koja i dalje posluje.

“Nakon više od 200 dana na otvorenom moru, bez mogućnosti da stvarno napuste brod i stalne neizvjesnosti uzrokovane koronavirusom, posada je sretna što će konačno stići” – izjavio je vlasnik i kapetan Cornelius Bockermann.

Početkom januara 2020. Avontuur je krenula na Karibe radi utovara i istovara luksuzne fair-trade robe. Kapetan Cornelius Bockermann i njegova posada otplovili su iz Njemačke do Madeire, do Kanarskih otoka, karipskog otoka Marie-Galante, do Hondurasa u Meksiku i natrag u Njemačku preko SAD-a – putovanje duže od 18.000 nautičkih milja. Na brodu prevoze 60 tona fair-trade proizvoda poput kave, ruma, začina i čaja.

Cilj projekta koji je pokrenut 2014. godine je promicanje alternativnih načina prijevoza – s nultom emisijom, za komercijalni teretni prijevoz. Bockermann koristi Avontuur za podizanje svijesti o uništavanju okoliša koje uzrokuje brodska industrija i dokazuje da je prijevoz tereta s nultom emisijom moguć.

/Tanja Lohrmann/

Najčitanije