10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Moj muzej – Boka Kotorska – projekat za budućnost kulture, istorije i umjetnosti Boke

Moj muzej – foto Boka News

U okviru kampanje Ministarstva kulture Crne Gore „Živimo kulturu“, na prostorima Boke Kotorske pokrenut je projekat istraživačkog, edukativnog i kreativnog karaktera usmjeren na očuvanje i valorizovanje njene kulturne baštine pod nazivom „Moj muzej – Boka Kotorska“Ideja projekta je kreiranje vebsajta, odnosno online platforme za digitalnu prezentaciju kulturno-istorijsko-umjetničke građe koju dostavlja široka publika. U početnoj fazi njene pripreme, formirana je vajber zajednica, koja je izazvala veliko interesovanje ljubitelja bokeljskog kulturnog blaga i već broji oko 420 članova, kao i facebook stranica, na kojima se objavljuju sve najvažnije informacije vezane za projekat i dijele sadržaji edukativnog karaktera.

Cilj ovakvog projekta je, svakako, da omogući ljudima da aktivno učestvuju u procesu vrednovanja i očuvanja prostora na kojem žive, i njegove kulture.

Građanima/kama sa prostora Boke Kotorske i šire sada se pruža prilika da dostave građu o osobama, sjećanjima, legendama, običajima, obredima, praksama, umijećima, zanatima, lokalitetima, objektima, govoru, jeziku, upotrebnim predmetima ili predmetima umjetničke vrijednosti… koji nisu u potpunosti ili nisu uopšte stručno valorizovani, a posjeduju specifičnu vrijednost u kontekstu tradicije jedne porodice, odnosno zajednice. Poseban naglasak je na dijalogu i interakciji ukućana, dijalogu unutar porodice i lokalne zajednice, pogotovo mlađih generacija sa starijim. Mladi će dobiti priliku da nauče više o porodičnoj, lokalnoj, odnosno kolektivnoj kulturi i procesu njenog vrednovanja i prezentacije.

Za djecu je posebno osmišljen Vodič za istraživanje baštine, koji bi trebalo da im približi i olakša razumijevanje pojmova nasljeđe i baština i omogući da bolje razumiju što sve mogu biti teme njihovih interesovanja i istraživanja, kako da ih istraže, a onda opišu i dostave materijal o njima. Ideja je da djeca i mladi intervjuišu starije članove domaćinstva i pomognu im da zapišu svjedočanstva o prošlosti i kulturi. Bilo bi važno i da razumiju na koje se sve korisne i plemenite načine mogu upotrebljavati digitalne tehnologije.

Boka – mapa

Projekat je usmjeren na amatere/ke i profesionalce/ke – zaljubljenike/ce u baštinu, naučne istraživače/ice, umjetnike/ce i sve kojiima lični i profesionalni interes možda nije vezan uz Boku Kotorsku, ali podržavaju ideju projekta. Mogu se uključiti istraživači/ce baštine različitih profila (arheolozi/škinje, etnolozi/škinje, antropolozi/škinje, istoričari/ke, istoričari/ke umjetnosti, konzervatori/ke…) i odabrati jedan motiv, ugao ili temu koje žele učiniti vidljivim širokoj publici. To bi njihove istraživačke teme učinilo pristupačnim i uvećalo razumijevanja široke publike o tome ko se bavi baštinom, posebno baštinom Boke Kotorske, i na koji način.

Drugi način angažovanja istraživača/ica i stručnjaka/inja bio bi kroz korištenje same građe. Na platformi će se naći interaktivna mapa Boke Kotorske i Crne Gore s ubilježenim mjestima odakle pristiže građa. Obrađena građa će biti obilježena jednom bojom, a neobrađena drugom. Mapa će omogućiti direktan pristup sadržaju koji se vezuje uz datu lokaciju.

ART segment otvoren je za umjetnike/ce svih usmjerenja u cilju stimulisanja kreativnog promišljanja baštine i baštinskih tema – njenog prepoznavanja, razumijevanja, očuvanja, prezentovanja i/ili njene ugroženosti.

Moj muzej Boka Kotorska

Brojni ciljevi koji su postavljeni, potvrda su opravdanosti i smisla postojanja ovakvih projekta koji otvaraju mogućnost da platforma nastavi da se razvija, unapređuje svoje sadržaje i umrežava se s pojedincima, stručnjacima/kinjama i organizacijama s kojima dijeli ciljeve. Neki od njih su: stimulisanje i edukacija široke populacije bez obzira na dob i nivo obrazovanja, stimulacija stručne zajednice za nove oblike istraživanja, obrade i prezentacije kulturno-istorijske i umjetničke građe, istraživanje kustoske uloge u kontekstu novih medija, upotreba interneta kao medija i prostora putem kojega zajednica preuzima kontrolu nad sopstvenom baštinom i omogućuje nove pristupe u njenoj obradi, zaštiti i komunikaciji. Otkrivanje baštine koju njeni nosioci prepoznaju/valorizuju kao kulturno dobro, približavanje manje pristupačnih i stručnih sadržaja, aktivnosti i termina širokoj publici, promišljanje baštine kroz međugeneracijski dijalog o kulturi, otkrivanje kulturne raznolikosti unutar određene regije i  dijalog nosica njenih različitih kulturnih slojeva i identiteta, svakako su temelji njenog očuvanja i vrednovanja u budućnosti.

Svi koji žele da nas kontaktiraju za početak to mogu učiniti putem facebook stranice http://www.facebook.com/Moj-muzej-Boka-Kotorska-113091813817526 linka za vajber zajednicu Join #Moj muzej – Boka Kotorska https://invite.viber.com/?g2=AQBzmXFkdzO38UvNaMxCrW9XmAinyyglzpmZqGkBHeUkL6wKM3pkf8GK8UL1wCwA ili putem mejla info@mojmuzej.me

/Boka News/

Izvor:Boka News

Najčitanije