20 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okolinu – stiže uskoro

salona

Sredinom juna u solinski “škver” izuzetno uspješne tvrtka ‘AD Brodovi’ stiže novi pogon za jedrilice, i to onaj ekološki – električni!

– Iz Finske nam dolazi motor takve izvedbe, koji ćemo ugraditi u našu jedrilicu “Salona 35”. Prototip broda je spreman pa se nadamo početkom kolovoza predstaviti našu ekoljepoticu.

Kada isplovite na palubi tog broda, sigurni ste da čuvate okoliš. Nema apsolutno nikakvog zagađenja. Ili ste na pogonu vjetra i jedara, ili ste na motoru koji radi na struju – najavljuje nam Darko Tomašić, voditelj marketinga i prodaje “AD Brodova”, novu ponudu u širokoj lepezi jedrilica odličnih performansi, koje se proizvode u solinskim halama.

Porinuće u avgustu

Tamo će se uskoro kupcima ponuditi nova gama brodova, na čisti ekološki pogon, koja objedinjuje tri modela jedrilica, “Salonu 33”, “Salonu 35” i “Salonu 380”, kojima će se sada uz opis dodati i ono – electric.

– Planiramo implementirati takav ili sličan pogon na sve naše modele, posebno koristeći iskustva koja ćemo steći na prototipu “Salona 35 electric”, koji je trenutačno u proizvodnji.

A nakon porinuća u avgustu 2019., kada ćemo imati testiranje broda, slijedi i premijerno predstavljanje naše ljepotice u rujnu, na sajmu “Cannes Yachting Festival” – pojašnjava prvi čovjek marketinga “AD Brodova”, dodajući kako će ta nova investicija, novi električni pogon, poskupjeti cijenu broda za 33.500 eura.

No, kako je punjenje besplatno, a vožnjom ovim plovilom čuvate okoliš, mnogo je zainteresiranih kupaca upravo za ovakve tipove jedrilica.

– Nakon Cannesa, idemo u Friedrichshafen na Bodenskom jezeru, gdje su takvi pogoni poželjni s obzirom na stroge ekološke standarde. Zatim nam je u planu predstavljanje u Nizozemskoj budući da smo predvidjeli pliću kobilicu za njihovo tržište, prilagodili smo je za plovidbu plitkim jezerima ili morima.

Promociju nove jedrilice okončat ćemo u Düsseldorfu, u siječnju iduće godine – orar upoznavanja tržišta s novim proizvodom izdiktirao nam je Tomašić, otkrivajući i one bitne tehničke detalje novog pogona:

– Autonomnost pogona je oko šest sati vožnje, no nakon testova ćemo znati točno. Inač, baterija se puni na 220 volti, na svakom priključku u ozbiljnim marinama koji je uključen u cijenu dnevnog veza, znači punjenje je besplatno.

Sekundarno, tijekom jedrenja baterije se pune preko propelera, a moguće je i solarno punjenje.

U “osobnoj karti” broda, ne očekuje se veće odstupanje i što se same težine tiče. Prema prvim naznakama, a sve će se znati nakon “sklapanja” novog pogona u trupu broda, ne bi trebalo biti većih odstupanja u težini broda, kada se gleda u obzir i težinu goriva i potrebnih instalacija.

A zašto su se odlučili na ovaj ekološki korak, odnosno ekološku proizvodnju, jesu li to tražili kupci ili im je toga nedostajalo u floti, kako bi bili konkurentniji na tržištu, prestiža radi, novi je upit za “meštra” iz “AD Brodova”, koji kaže:

– Ekološka osviještenost i potreba implementiranja novih tehnologija u našu proizvodnju dovele su nas do realizacije ovog projekta. Za sada interes za plovidbom bez zagađenja imaju stranci, poglavito iz skandinavskim zemalja. Takvi su vam modeli izuzetno traženi za plovidbu na ekološki zaštićenim jezerima diljem svijeta. Naravno da bismo voljeli da se pojavi interes i kod naših jedriličara.

Odlične performanse

Budući da “Salona” kao domaći proizvod ima odlične performanse i kao regatna jedrilica, upitali smo Tomašića razmišljaju li o ulaganju u “one-design flotu” na električni pogon za regatna natjecanja.

– Kao što i sada radimo, prilagodit ćemo se potrebama tržišta. No, mi smo vam spremni prihvatiti i takve izazove. Godišnje “izbacujemo” 20 do 25 plovila, a kako smo u razvijanju nove prodajne mreže, očekujemo da se proizvodnja poveća.

Potpisali smo ugovore s Japancima, uskoro nam dolaze Skandinavci na pregovore, imamo Veliku Britaniju, zemlje Beneluxa, prodajemo se u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, a u razgovorima smo i s Amerikancima te Australcima. Zastupljeni smo diljem svijeta, pa jedrilice “Salone” možete vidjeti na svim morima.

A kad u ljeto predstavimo ekološki novitet, “Salonu 35-electric”, postat ćemo konkurentni i na tržištu onih zaljubljenika u čist pogon, u prirodu, koji svojim stilom života štite naš planet – podvukao je Darko Tomašić iz “AD Brodova” novu priču “škvera” sa čijih navoza uskoro stiže i ekojedrilica.

Najčitanije