16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jedro nade“ u Tivtu

Roman „Jedro nade” bokeljskog pisca Nikole Malovića predstavljen je sinoć, tivatskoj čitalačkoj publici u gradskoj galeriji „Buća Luković“. O knjizi su govorili Vanja Gavrovski menadžer za odnose sa javnošću najveće izdavačke kuće u regionu Laguna, u čijoj ediciji je roman objavljen i autor Malović.

„Izgradnja ovog romana trajala je šest godina, to je roman sa ukusom Mediterana o najpoznatijem dezenskom motivu na svijetu, mornarskoj majci, roman osim o šjor Smekiju, govori i o Perastu…“ između ostalog kazala je Vanja Gavrovski

„U romanima sa mojim potpisom brzo se odvijaju radnje, obiluju detaljima, mirisima i okusima Mediterana, soli. Jedro nade govori o našim vremenima.

U palati Smekija u Perastu nekada se nalazila konfekcija „Perast“ koja je proizvodila mornarske majce. Istraživao sam odkud i kada se pojavila mornarska plavo bijela majca, toga podatka naprosto nema, tako da sam mogao napisati vlastitu spisateljsku priču odkuda i kako je nastao mornarski dezen.

U romanu Jedro nade imamo Perast kao jednog od glavnih junaka, to je roman o fenomenu najpoznatijeg, najseksualnijeg i najavanturističkijeg modnog dezena na svijetu, mornarske majce, koja je ujedno i vojna uniforma u svim vojskama svijeta, osim Crne Gore i SAD-a – kazao je autor Malović.

Književna kritika je primjetila da je Google u mom romanu evoluirao, pa tako postoji google ear, googl eart memori – zadate koordinate i odgledate što se dogodilio, ko se skim sreo i kada, mi ustvari slutimo što se može dogoditi, ali suštinski mi već nemamo esencijalnu slobodu… između ostalog kazao je Malović.

Radnja romana Jedro nade prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživio tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

U svijetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Google preuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Šjor Smekija uspeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-beli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vjekove. U najljepšem zalivu na svetu, junak se zaljubljuje u neobičnu mještanku koja će mu otkriti, ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvek ne može da zabilježi i arhivira…

Jedro nade je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bele pruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuca avantura.

Jedro nade - Nikola Malović
Jedro nade – Nikola Malović

Kapetanski Perast politički je odvojen od susjednog Kotora. Ima predsjednika koji tvrdi da 1492. g. ni na jednom od tri broda s Kolumbom nije plovio katolički sveštenik, ali jeste tumač za hebrejski.

Malović je kao niko prije njega, u roman utkao logiku primorskog načina života, i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Pred nama je izuzetna povest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umješani Jevreji, katolički kraljevi i otkriće Amerike.

Nikola Malović je rođen u Kotoru, živi i radi u Herceg Novom. Vlasnik je kultne knjižare „So“. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Beogradu

Objavio je knjigu kratkih priča, Poslednja decenija, novela u dramskoj formi Kapetan Vizin-360 stepeni oko Boke, Lutajući Bokelj, Peraški goblen, Prugastoplave storije, fotomonografiju Herceg – Novi – Grad sa 100.001 stepenicom.

Dobitnik je sedam književnih priznanja, među kojima su, „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, „Majstorsko pismo“, „Lazar Komarčić“, “Pero despota Stefana Lazarevića”, Oktobarske nagrade grada Herceg Novog.

Roman Jedro nade doživjelo je tri izdanja za šest mjeseci.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije