17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jesenji plodovi Novog i Boke inspiracija za vrhunske delicije

Jesenja fešta 2022 – Natkuvavanje

„Natkuvavanje #2“ na Jesenjoj fešti


Novi ukusi, prijatni mirisi i dobro raspoloženje obilježili su „Natkuvavanje“ koje je održano u okviru novske Jesenje fešte. Četvoro iskusnih kuvara su juče na terasi Gradske kafane demonstrirali kako jesenji plodovi tipični za Herceg Novi i Boku i tradicionalni recepti mogu biti osnov za kreiranje novih delicija i autentične gastro ponude.

U želji da predstave lokalnu gastronomiju i svoje recepte ujedinili su se kuvari: Đorđe Ratković iz Gradske kafane, Jovanka Stamenković iz „Jokine kužine“ i „Gastro tim“, Dragan Petrović i Nikola Krstić. Posjetioci su imali priliku da nauče kako pripremati jela od plodova jeseni novskog kraja, kao i da degustiraju delicije od kestena, nara, dunje, japanske jabuke, rogača, mandarine.

„Želimo da promovišemo jesenje proizvode koji su malo zaboravljeni, da im damo neko novo ruho i pokažemo kako mogu da se spreme vrlo ukusna jela“, kazao je Đorđe Ratković, glavni kuvar Gradske kafane.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se posjetiocima dopala jela koja su prvi put probali, poput pudinga od kake, odnosno japanske jabuke, kao jednog od plodova jeseni koji se nedovoljno koriste u našem kulinarstvu.

Jesenja fešta 2022 – Natkuvavanje

„Vodićemo računa da ovdje plasiramo lokalne proizvode, jer ljudi koji dođu sa strane upravo to žele da probaju i da onda kada odu mogu reći šta su probali baš u Crnoj Gori, u Herceg Novom“, istakao je Ratković.

Jovanka Stamenković iz „Jokine kužine“ rekla je da se u Herceg Novom od plodova jeseni najviše koristi šipak, odnosno nar, a nešto manje kesten ili kostanj i dunju. Ona kaže da prikupljanje i priprema ovih namirnica jesu teži nego kupiti ih gotove, ali to ima svoju posebnu čar.

„Zaboravili smo da živimo sa prirodom, to je najveće zlo koje nam se moglo desiti. Ja pokušavam da ostanem u kontaktu sa prirodom i to mi čini dobro“, opominje Stamenković i poručuje: „Novljani, koristite ono što nam je Bog dao, što nam je priroda dala  jer sve imamo – more, planine, bilje i zdravlje, čist vazduh“.

Dragan Petrović i Nikola Krstić iz „Gastro tima“, kao učesnici koji porijeklom nisu iz ovog kraja, predstavili su svoj recept za priganicu i, kako kažu, „ovu tradicionalnu poslasticu učinili veličanstvenom“. Dragan je pokazao kako pripremiti „Veličanstvene priganice“, a recept za džem od mandarine i rogača podijelio je Nikola, mladi kuvar koji je u Herceg Novi došao sa iskustvom iz restorana koji nosi Mišelin zvjezdicu.

Jesenja fešta 2022 – Natkuvavanje

Organizator „Natkuvavanja“ u okviru Jesenje fešte je Nevladino udruženje „Ruke“, uz podršku Opštine Herceg Novi, Turističke organizacije Herceg Novi i brojnih prijatelja manifestacije.

„Naša su očekivanja ispunjena, možda čak i prevaziđena. Ovo je jedan veseli, promotivni događaj u kojem svi mnogo uživaju, od onih koji pripremaju do onih koji degustiraju, a nadam se da će i gledaoci širom regiona uživati u videu sa događaja i poželjeti da dođu na neku od naših fešti“, rekla je Milina Kovačević iz NVU „Ruke“.

Ona ističe da stađunske fešte promovišu upotrebu lokalnih plodova i proizvoda, a to je cilj i „Natkuvavanja“. Kako kaže Kovačević, ova revijalna manifestacija upoznaje javnost sa kreativnim profesionalcima i ukazuje na potencijale za kreiranje autentične gastro ponude koja Herceg Novi može dodatno da pozicionira na turističkim mapama, kao grad za uživanje u kvalitetnoj hrani i dobroj atmosferi koja je prati.

„Imamo mnogo profesionalaca, ali i entuzijasta među profesionalcima koji žele da svoj talenat, ali i svoje viđenje gastronomije kao spoja tradicionalnog i kreativnog podijele sa drugima. Nešto što mi želimo da promovišemo svojim radom i organizacijom fešti je dijeljenje znanja, isustava, dobre energije i to smo imali i danas za ovim punktovima“, kaže Kovačević.

Jesenja fešta 2022 – Natkuvavanje

U okviru Jesenje fešte planirani su i događaji na otvorenom, koji su zbog nepovoljnih vremenskih uslova morali biti odloženi. Milina Kovačević i Maja Erenji iz Udruženja „Ruke“ za naredni vikend najavljuju nastavak programa – ukoliko vrijeme posluži, u planu je izložba domaćih proizvoda i rukotvorina u centru grada, u pješačkoj zoni Njegoševe ulice, za koju je prijavljen do sada rekordan broj učesnika, a biće održan i događaj za male i velike bicikliste, Jesenja štrafta Šetalištem pet Danica, od Titove vile do Zelenike.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije