17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jeste li znali da u Jadranu ima ovako velikih?

Foto Daniela Kramarić

Fotografija ‘mega škampa’ dugog kao cijela podlaktica, od lakta do vrha prstiju, objavljena je na Instagramu kvarnerske ugostiteljice Daniele Kramarić. Uz fotografiju je napisala da je kapitalac kakvog se ne viđa često težio čak 250 grama i dodala hashtag #longtimenoseen.

Slika je izazvalapravo oduševljenje, ali i čuđenje, jer većina nas uistinu rijetko nailazi na ovako velike primjerke ove vrste raka. Bacili smo oko na stručnu literaturu i doznali da škampi u Jadranu narastu do 25 centimetara. To se odnosi na mužjake, dok ženke dosežu do 17 centimetara dužine.

Je li vam poznat podatak da škampi žive u rupama u morskom dnu? Rupe su duge i do metar, a dosežu i do 30 centimetara duboko u mulj ili pijesak te su promjera oko 10 centimetara. Škampi u njima borave tijekom dana, obično sami,no tu i tamo se dogodi da nastambu podijele s drugima. U sumrakizlaze iz rupa u potrazi za hranom, no na većim dubinama – što ponekad iznosi i do 200 metara – su aktivni i danju.

U Jadranu su najgušće populacije zabilježene uz otok Jabuku, u Velebitskom kanalu te na Kvarneru i Kvarneriću,a razmnožavaju se jednom godišnje, obično ljeti.

Inače, kvarnerski je škamp specifičan po crvenkastoj boji, dok su dalmatinski puno svjetliji. Postoji priča da kvarnerski nisu autohtoni stanovnik Jadrana nego su, navodno, dopremljeni u doba Marije Terezije, kao delicija za bogataše u vrijeme kad se počela razvijati Opatija. Zanimliv je i podatak da su osjetljivi na potrese pa se nakon podrhtavanja tla zavuku u svoje rupe i neko ih je vrijeme teško uloviti.

Najčitanije