15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Trst – Nekad najveća šoping meka danas je zanimljivija kao turistička i kulturna destinacija

Trst

Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, Glas Istre otkrio je šetnjom gradom.

Velika tišina i rijedak saobraćaj ulicama u strogom centru grada neposredno pred otvaranje trgovina. Radi spoja oštrica sunca i magličaste izmaglice iz isparavajućeg asfalta, u centru grada vlada nesnošljiva žega i treba nositi bocu vode sa sobom. Srećom pa u garaži nekadašnjeg novog Upima, a danas New Yorkera nije problem pronaći parkirno mjesto.

Na starim ulicama sve je manje poznatih trgovina. Jednostavno su nestale, ispražnjene. Izlozi su oblijepljeni papirima, a na vratima piše: Zatvoreno radi prestanka rada, piše Glas Istre a prenosi Novac.hr.

Sve po pet i deset eura

U Dondi, nekad otmenoj trgovini cipela, staroj 132 godine, u kojoj su se rado obuvale tršćanske dame, totalno je promijenjen asortiman i osim jeftinih cipela i torbica nudi se i jeftina odjeća za djecu i odrasle – sve po pet i deset eura.

Radi se o robi Made in China. Massimo Donda, četvrta generacija vlasnika trgovine, pomalo rezignirano priča o velikoj krizi u Italiji pa kao što su kazivali njegovi djedovi da se treba prilagođavati situaciji, učinio je to i on u vjeri da će se kroz koju godinu oporaviti italijanska ekonomija.

Pamti one slavne dane kada je Trst živio od Jugoslovena, a danas tek povremeno navrate Hrvati i Slovenci. Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu, a najčešće su to Njemci, Španci i Englezi. Ove jeseni, Donda planira preuređenje trgovine, a namjerava da otvori i muzej cipela, od kojih je nekoliko istorijskih uzoraka već izloženo u samom izlogu trgovine.

Sa svakim sljedećim korakom gradskim ulicama postaje jasnije da uspomene neće otvoriti vrata starih radnji. Malo je izbora u postojećim trgovinama. Iako na izlozima preostalih prodavnica piše sconti, ribassi, saldi, sale (popust)… gotovo su prazne ili privremeno zatvorene zbog korišćenja godišnjeg odmora vlasnika.

Trgovina za djecu i novorođenčad, poznati Chicco je pust, cijene su pale do 70 odsto, a odjevni modeli za malene šminkere izgledaju kao s naslovnica dječjih revija. U Vialle XX. Settembre zatvorene su neke stare radnje cipela i torbica, pa čak i Yamamay, koji tek razvučenim nazivom iznad vrata i golišavim lutkama u izlogu podsjeća na svoju prošlost, prodavnicu donjeg rublja.

Kupci se mogu nabrojati na prste

U obližnjoj robnoj kući marke OVS (nekadašnja Standa) kupci se mogu nabrojati tek na prste iako su cijene snižene na 70 odsto i cool su modeli. Već od 15 eura ima izazovnih krpica u obilju.

Izlog trgovine obućom Lina Marijanija oblijepljen je papirima, znači i Lino više ne stanuje ovdje.

Na rivi je i trgovina Stefanel privremeno zatvorena.

Najčitanije