16 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić i mons. Gallagher – ekumenizam u Kotoru istinski živi

Galager i Jokić  – Foto Opština Kotor

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sastao se danas sa monsinjorom Paul Richard Gallagherom, sekretarom za odnose sa državama i međudržavnim organizacijama Svete Stolice, tokom trećeg dana njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Monsinjor Gallagher je podijelio svoje zadovoljstvo očuvanošću i stanjem vjerskih objekata, kao i ukupnim kulturnim nasljeđem grada Kotora. Posebno je istakao svoje oduševljenje ljepotom grada i kotorskog zaliva.

Predsjednik Jokić naglasio je značaj katoličke zajednice u Kotoru, kao i ekumenizma koji se u Kotoru istinski živi i njeguje, i po čemu je Kotor prepoznat i van granica Crne Gore.

Galager i Jokić – foto Opština Kotor

Sagovornici su se saglasili o značaju očuvanja statusa na UNESCO-voj listi i izrazili zadovoljstvo činjenicom da je Kotor prepoznat kao primjer očuvanja ovog statusa. Dobra saradnja i komunikacija lokalne uprave i Kotorske biskupije, naznačeno je tokom susreta, usmjereni su na očuvanje ovih vrijednosti.

Sastanku su pored predsjednika Jokića i monsinjora Galagera prisustvovali monsinjor Fransis Asisi Ćulikat, apostolski nuncije u Crnoj Gori, monsinjor Rok Đonlešaj, nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije te don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije.

Mons. Gallagher je tokom dana posjetio Perast i crkvu Svetog Nikole.

Jokić i mons. Gallagher večeras su u crkvi Svetog Tripuna u Kotoru prisustvovali misi.

U nedjelju će se monsinjor Paul Richard Gallagher sastati se sa katoličkom zajednicom Barske nadbiskupije i održaće euharistiju u konkatedrali sv. Petra u Baru.

Najčitanije