16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Kotor da dobije zvaničan status Grada i kulturne prijestonice Crne Gore

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) uručio je danas  predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću zvaničnu inicijativu da se Kotoru vrati status Grada i da se on proglasi za kulturnu prijestonicu Crne Gore.

Premijer Krivokapić danas je inače, boravio u radnoj posjeti Kotoru pa mu je Jokić tom prilikom i predao pisano obraćanje kojim se od Vlade  traži da Kotoru zvanično dodijeli status Grada i to kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, odnosno Zakona o zaštiti priordnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Ustav Crne Gore kao osnovnu jedinicu lokalne samouprave propisuje opštinu i dozvoljava da se mogu osnivati i drugi oblici lokalne samouprave. Stoga su korz Zakon o lokalnoj samoupravi i  Zakon o teritorijalnoj organizaciji, kao drugi oblici lokalne smaouorave, uvedeni i Glavni grad, Prijestonica i opštine u okviru Glavnog grada. Osim Podgrice koja ima status Glavnog grada i Cetinja koje je proglašeno za Prijestonicu, sve druge crnogorske opštine su stavljene u niži rang (običnih opština) iako su neke od njih poput Kotora ili Budve višestruko starije urbane cjeline koje su se kao gradovi, prepoznavali još i prije par milenijuma.

U inicijativ koju je predao premijeru Krivokapiću, Jokić je naveo da  Kotor „poput Glavnog grada i Prijestonice, baštini posebnu vrijednost za Crnu Goru, a što je prepoznato od strane UNESCO-a više puta“.

Krivokapić i Jokić u Pomorskom muzeju

„U cilju očuvanja prirodnog i kultuno-istorijskog blaga Crne Gore koje se nalazi u Kotoru, a koje predstavlja vrijednost ne samo države Crne Gore, već cjelokupne civilizacije, vodeći se neprekinutim istorijskim kontinuitetom gradskog života i gradskih insitutucija, uvjereni da ova inicijativa prestavlja nepodijeljeno opredjeljenje svih građana Kotora, duboku vjerujući u opredijeljenost Vlade Crne Gire da zaustavi degradaciju istinskih vrijednosti, te da očuva i unaprijedi položaj svjetske baštine i time potvrdi položaj države Crne Gore u savremenoj civilizaciji, podnosimo ovu inicijativu  kako bi Vlada Crne Gore u okviru svojih ustavnih nadležnosti, pokrenula proceduru izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, odnosno Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i drugih potrebnih zakona i akata, na način što će lokalnoj samoupravi u Kotoru, umjesto dosadašnjeg oblika opštine, utvrditi status Grada Kotora i isti proglasiti kulturnom prijestonicom Crne Gore“- stoji uinicijativi koju je Jokić juče u ime Opštine Kotor, predao predsjedniku Vlade Zdranku Krivokapiću.

U dokumentu u koji smo imali na uvid, Jokić Krivokapića u najkraćim crtama upoznaje sa bogatom  istorijom Kotora – grada starog milujenijumima, a čiji prvi pisani spomen datira iz drugog vijeka prije nove ere.

„U proteklih šesnaest vjekova Kotor ima neprekidan kontinuitet Grada, koji se ogleda u činjenici da je tokom svog tog perioda predstavljao vrstu političkog, vjerskog, ekonomskog, trgovačkog, prosvjetnog, zdravstvenog i pomorskog centra bez obzira na njegov status u okviru država koje su vladale ovim područjem ili na periode njegove autnomsnosti. Kotor različitim od svih drugih gradiva, čini kvalitet trajanja njegovog gradskog života, organizacija i kultova, kao i posebnost u njegovanju zajedništva i suživota svih njegovih građana bez obzira na različitosti.“- stoji pored ostaloga, u inicijativi i podvlači da su „Kotorani pravnim aktima uređivali gradski život unazad gotovo milienijum“. Jokić naglašava i da se na terotoriji Kotora nalazi oko 650 nepokretnih spomenika kulture, „odnosno nešto manje od 40% ukuopnog fonda nepokretnih spomenika kulture u Crnoj Gori“ i da se u Kotoru nalazi i preko 107.000 kulturnih artefakata što je tri puta više nego u čitavom ostatku Crne Gore.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturnost-istorijskih vrijednoti Kotor je od 1979. na UNESCO listi područja od izuzetne univerzalne vrijednosti za čitavo čovječanstvo. Od 2017. i bedemi Starog grada Kotora upisani su na UNESCO listu kao dio venecijanskih utvrđenja, a uskoro se očekuje da na UNESCO listu bude upisana i Bokelsjka Mormnarica koja  sjedište u Kotoru ima od svog osnivanja 809.godine.

Krivokapić i Jokić u Kotoru

„Očekivanim upisom Bokelsjek mornarice, Kotor će imati tri upisa na UNESCO listi što ga čini jednim od rijetkih mjesta na svijetu koje je toliko puta prepoznato kao dio svjetske priorode i kulturno-istorijske baštine“- stoji u inicijativi uz napomenu da je stoga logično i da država Crna Gora čiji je dio Kotor prvi put zvanično postao 1945.godine, prepozna i potvrdi njegove vrijednosti dajući mu zvaničan status Grada i proglašavajući ga za svoju kulturnu prijestonicu.

Izvor:S.L.

Najčitanije