16 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Kotor zaslužuje status prijestonice kulture

Kotor – foto Z.N

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić očekuje od Vlade i parlamentarne većine da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizacije inicijative da se Kotoru vrati status grada i da se proglasi za kulturnu prijestonicu Crne Gore, a koju je početkom januara uručio predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

Jokić je kazao da Kotor, grad sa milenijumskom tradicijom zaslužuje da bude kao takav prepoznat i od države, te da u skladu sa tim ima status grada, kao kroz cijelu svoju istoriju.

“Na taj način bi bila prepoznata važnost i posebnost Kotora, a samim tim bi se stvorili preduslovi i za ozbiljniji odnos države prema Kotoru, što bi dovelo do poboljšanja uslova za život. Slične primjere imamo i u okruženju, Hrvatskoj i drugim zemljama. Naš Ustav ostavlja mogućnost da se lokalna samouprava organizuje na više načina, pa samim tim ova inicijativa nije u neskladu sa pravnim sistemom Crne Gore, naprotiv”, kazao je Jokić.

On podsjeća da Kotor kao Unesko grad ima poseban zakon koji se tiče njegove zaštite, pa bi, kaže i same promjene određenih zakona koje su neophodne u ovom pravcu, bile u skladu sa postojećim okvirom.

Vladimir Jokić

“Kotor, grad sa dva Unesko upisa, koji očekuje i treći, grad u kojem se nalazi dvije trećine kulturnog blaga Crne Gore sam po sebi predstavlja centar kulture Crne Gore i to je nešto što je prepoznato u cijelom svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Od Vlade i parlamentarne većine očekujem da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizovanja inicijative predate”, kazao je Jokić i podjeća da je premijer prihvatio inicijativu da Kotor dobije status grada.

U inicijativi od Vlade se traži da Kotoru zvanično dodijeli status grada i to kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji, odnosno Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

On naglašava i da se na terotoriji Kotora nalazi oko 650 nepokretnih spomenika kulture, “odnosno nešto manje od 40 odsto ukupnog fonda nepokretnih spomenika kulture u Crnoj Gori i da se u Kotoru nalazi i preko 107.000 kulturnih artefakata što je tri puta više nego u ostatku Crne Gore”.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije