15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Za prevoz migranata uzimali od 3.500 do 13.000 eura

Privođenje jedrilice u Baru decembar 2020. – migranti / foto Pobjeda

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv turskih državljana Gulera Ejupa (59) i Jildiza Ramazana (49), zbog sumnje da su u decembru prošle godine jedrilicom “Posejdon” švercovali migrante iz Turske.

Njima je odlukom Apelacioniog suda pritvor produžen za još dva mjeseca.

Prema navodima o sprovođenju istrage, postoji osnovana sumnja da su Ejup i Ramazan zajedno sa K. P. (46) postali pripadnici kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice.

– Svaki član kriminalne organizacije je imao tačno određeni zadatak i ulogu, pa je, kako se to osnovano sumnja, organizator kriminalne organizacije za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela – navodi se u naredbi.

Ejup i Ramazan su, kako se osnovano sumnja, prihvatili da po nalogu organizatora kriminalne organizacije učestvuju u krijumčarenju migranata, turskih državljana, iz Crne Gore u Italiju, pomorskim putem, te da u tom pravcu koriste plovilo.

– Prihvatili su da od drugih članova kriminalne organizacije prihvataju migrante i da ih po ukrcavanju prevezu do Italije, odnosno do Barija kao mjesta njihovog odredišta – piše u naredbi.

Navedeno je da osnovana sumnja proizilazi i iz iskaza svjedoka – turskih državljana koji su bili na jedrilici ,,Posjedon“.

– Svjedoci su naveli da su se povezali sa nepoznatim licima kako bi preko Crne Gore pošli u Italiju, a da su za prevoz plaćali po 3.500 eura po osobi. Neki svjedoci, čije su porodice učestvovale u ovom događaju, naveli su da su plaćali od 11.000 do 13.000 eura – navedeno je u naredbi.

Turski državljani uhapšeni su u decembru prošle godine kada je kontrolisano plovilo ,,Posejdon“ na kojem je istaknuta zastava Crne Gore, a zatečeno je 39 osoba iz Turske.

Jildiz Ramazan i Guler Ejup sumnjiče se da su pokušali krijumčarenje migranata iz Crne Gore u Italiju. Oni se terete da su počinili stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije