11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić na Samitu B40 dogovorio potisivanje memoranduma o saradnji sa Atinom

Jokić

Na marginama Samita gradova Balkana B40 koji se održava u Istanbulu, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, sastao se sa gradonačelnikom Atine Kostas Bakoyannis.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim oblastima saradnje između dva UNESCO grada koja, osim članstva u ovoj organizaciji, povezuju i brojna druga pitanja. Očuvanje i razvoj kulturne baštine, kruzing turizam, pomorstvo, saradnja u oblasti obrazovanja pomoraca u vidu povezivanja i razmjene učenika i studenata  srednjih pomorskih škola i fakulteta, kao i mogućnosti obavljanja prakse na grčkim brodovima, samo su neka od brojnih polja moguće saradnje.

Saradnja u oblasti sporta, sa akcentom na vaterpolo, koji je podjednako važan dio sportskog življenja Atine i Kotora, bila je jedna od tema  na današnjem sastanku.

Gradonačelnik Atine je posebno interesovanje izrazio za istorijat i kontinuitet Bokeljske mornarice koja ovih dana očekuje i zvaničnu objavu  upisa na UNESCO listu.

Nakon posjete premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Grčkoj, dogovoreno je uspostavljanje saradnje Kotora i Atine, čime je bio otvoren put za  pristup realizaciji potpisivanja MOU (Memoranduma o saradnji).

Dva gradonačelnika, potvrdu uspostavljanja saradnje Kotora i Atine, potpisaće u Atini, početkom sljedeće godine.

Najčitanije