15 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Nulta tolerancija na nepoštovanje komunalnog reda

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Opština Kotor  će se u narednom periodu vršiti strogi inspekcijski nadzor kada je u pitanju komunalni red kazao je prvi čovjek grada Vladimir Jokić.

„Na teritoriji opštine kulminiralo je poslednjih dana nepoštovanje komunalnog reda i zabilježena su ozbiljna kršenja pravila i propisa. Imali smo slučajeve da hoteli visoke kategorije sprovode kanalizaciju direktno u more do toga da bilježimo nelegalno postavljanje terasa na opštinskim površinama. Takođe je zabilježeno da su preduzetnici koji imaju ugovore sa Morskim dobrom mimo tog ugovora , na svoju ruku „uređivali teren“ do toga da višestruki povratnici u kršenju pravila to nastavljaju da čine“ ističe Jokić.

On naglašava da  je očigledno da sve ono što je lokalna uprava do sada pokušavala, preventivne akcije , edukaciju i upozoravanje, nije dalo rezultate. Zbog toga je, dodaje, na sastanku kom je prisustvovalo cjelokupno rukovodstvo opštine odlučeno da se krene sa rigoroznim kontrolama koje će sprovoditi nadležne inspekcijske službe.

„Želim da naglasim da kontrole koje ćemo sprovoditi nijesu usmjerene protiv nikoga lično i svako ko ovdje želi da radi u skladu sa zakonom je više nego dobrodošao. Ono što moramo da spriječimo je dalja uzurpacija onoga što je zajednička imovina i opšti interes. Imaćemo nultu toleranciju na ugostitelje koji toče alkohol maloljetnim licima. Kontrolisaće se gabariti svih terasa u gradu, i prekršiocima će biti naloženo da terase vrate u zakonske gabarite. Biće uklonjeni svi reklamni panoi, svjetleće i druge reklame za koje ne postoji dozvola o postavljanju. Takođe će se kontrolisati i jačina buke koja se emituje sa razglasnih uređaja”, poručuje Jokić.

On ističe da će se pojačati kontrola prodaje lažne robe kao i raditi na suzbijanju sačekivanja građana i turista po ulicama grada ali i rad bez deklaracija i prijava.

“Privredna lica, nevladine organizacije i određena udruženja koja koriste opštinske prostore bez ikakvog pravnog osnova i vode privrednu aktivnost u tim objektima na način koji nije primjeren, biće sankcionisani i ti objekti će biti oslobođeni od stvari i od lica. Ovo nije popularna mjera ali kad svi imaju ista prava onda imaju i podjednaku šansu za profit”, kaže Jokić.

Kotor – Panorama foto Zoran Nikolić

Dva prekršaja značiće oduzimanje dozvole za rad subjektu koji je počinio prekršaj, a svaki napad na službena lica biće prijavljen kao krivično djelo.

Opština Kotor na ovaj način želi da omogući kvalitetniji život građanima i građankama Kotora, a da Kotor pozicionira kao grad u kojem se poštuju zakoni i odluke, te je spremna da na najstrožiji način sankcioniše nesavjesne pojedince.

Najčitanije